Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 167 van 197 - 1966 Resultaten
Een heel aantal zomerbloeiers begint nu te bloeien of komt binnenkort in bloei. Dit is af te lezen in de natuurverwachting op de website van De Natuurkalender. Hier is te zien dat van bosandoorn, groot kaasjeskruid en wilde peen..
Bij kwetsbare planten denken we al snel aan kleine, fragiele soorten en bij bedreigde planten aan bijzonderheden uit het tropisch regenwoud. Maar bedreigde en kwetsbare planten zoals vermeld op Rode Lijsten zijn er in alle soorten..
We kennen allemaal de alarmerende berichten over de achteruitgang van onze flora. Deze is zeker gaande, en we moeten ons ook zeker zorgen maken over ons natuurlijke erfgoed. Maar wist u ook dat er in Nederland jaarlijks meer..
Deze week zijn de eerste drie waarnemingen van bloeiende bosandoorns doorgegeven. 8 juni werd het eerste exemplaar doorgegeven. Dat is bijna drie weken later dan in 2009, waarin de eerste bloeier al op 20 mei was waargenomen...
Met een uitgebreid onderzoek naar muurplanten in Gelderland zijn de afgelopen jaren veel nieuwe vindplaatsen van zeldzame planten boven water gekomen. Letterlijk, want voor het eerst is ook consequent gekeken naar een opmerkelijke..
Promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden toont aan dat een afwijkende, en alleen in Nederland voorkomende, vorm van het Melkviooltje als aparte variëteit beschouwd moet worden. De taxonomische status van (onder)soort zit er..
In de Dintelse Gorzen in Noord-Brabant is een nieuwe orchidee ontdekt. De grote keverorchis werd in groten getale aangetroffen door KNNV Roosendaal...
De afgelopen dagen lijkt het wel een beetje te sneeuwen. Witte vlokjes zweven door de lucht en vinden vaak hun einde in de straatgoot. Deze vorm van neerslag is echter niet afkomstig van donkere wolken. Populieren en wilgen zijn..
Een mailbericht van Terschelling met een opmerkelijke plantenvondst. Dat kan wat zijn zou je zeggen, want de wadden zijn botanische pareltjes. Maar het pakt wat anders uit: geen bijzondere soort, wel een aparte verschijning: een..
Door enkele meldingen van grote populaties van Gelobde maanvaren lijkt 2010 een goed maanvarenjaar te worden. Toch wil dat nog niet meteen zeggen dat het overal goed gaat met de Maanvaren. Het is nogal een ‘springerig’ type...