Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 166 van 197 - 1966 Resultaten

Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Boerenwormkruid begint in bloei te komen, de eerste meldingen zijn binnen bij De Natuurkalender. De verwachting is dat boerenwormkruid dit jaar gemiddeld voor het eerst bloeit op 15 juli. Dit is slechts vier dagen eerder dan in de..


Lees verder 10 juli 2010   14 jaar oud
Waterteunisbloem

Het zijn taaie rakkers die Zuid-Amerikanen. Offensief en standvastig. Maar als we in de tegenaanval gaan, of - beter nog - ze voorblijven, blijken ze toch best uit te schakelen. Om die missie te blijven volbrengen moeten we ze wel..


Lees verder 8 juli 2010   14 jaar oud
Aardkastanje

Hij staat vanaf half juni volop in bloei, maar wordt door weinigen gezien. Hoewel een zoektocht op Google anders doet vermoeden wordt hij niet meer gegeten. De aardkastanje is daarvoor te onopvallend en te zeldzaam in Nederland...


Lees verder 5 juli 2010   14 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl zal de komende dagen vanuit het zuidoosten in heel het land de bijvoet in bloei komen. Naar schatting tussen de vijf en zeven procent van de hooikoortspatiënten is gevoelig voor het..


Lees verder 4 juli 2010   14 jaar oud
Kleine brandnetel. Foto: Paul Busselen,Katholieke Universiteit Leuven

De brandnetel bloeit volop. Al valt het nauwelijks op. De groene plant trekt niet echt de aandacht, en hetzelfde geldt voor de bloemen. Met een stekelige aanraking laat de plant soms weten dat hij er is, maar dan houdt het ook op...


Lees verder 2 juli 2010   14 jaar oud
mosbloempje

Zomer. Camping Seedune op Schiermonnikoog. Huurtenten die het hele seizoen op een en dezelfde plaats staan. Als die in de herfst opgeruimd worden, blijven er kale ‘brandplekken’ achter. Die vormen het habitat van twee bijzondere..


Lees verder 1 juli 2010   14 jaar oud
Gewone eikvaren in Ulmus minor op de Recht Boomsloot te Amsterdam

Uit onderzoek in de Amsterdamse binnenstad blijkt dat verrassend veel Iepen begroeid zijn met Gewone eikvaren. Er lijkt sprake van een toename in de laatste jaren. Vooral Iepen aan de grachtenkant zijn bij Eikvarens in trek...


Lees verder 27 juni 2010   14 jaar oud
Zoete kers

De eerste Hollandse kersen worden geplukt. De kersen zijn dit jaar zo’n twee weken later dan de afgelopen, vroege, jaren. Daarmee is 2010 een normaal kersenjaar. Dat zegt Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de..


Lees verder 25 juni 2010   14 jaar oud

Elk jaar leidt het weer tot veel verontrusting en verbazing: de grijze spinseldekens van Stippelmotten. Ook in 2010 was het massaal raak, maar vanaf vandaag moet het weer goed komen: Sint-Jan brengt fris groen aan de kaalgevreten..


Lees verder 24 juni 2010   14 jaar oud

Boterbloemen. Wie kent ze niet? Ze staan al weken volop in bloei en behoren tot de weinige soorten die veel Nederlanders nog wel bij naam kennen. Dat er verschillende boterbloemen zijn is al bij minder mensen bekend. Laat staan..


Lees verder 21 juni 2010   14 jaar oud

Archief