Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 153 van 197 - 1966 Resultaten
Tijdens een zonnige wandeltocht op de Hellegatsplaten vonden ARKers een eerste klavervreter. Erg leuk, zo'n plant van de Rode Lijst, dachten ze nog, maar een dag later ontdekten ze honderden klavervreters op de Slikken van..
Het droge voorjaar maakt de natuur dorstig. Droogteschade treedt vooral op bij meerjarige soorten. Maar ook aan het voorkomen van eenjarige soorten valt iets terug te lezen over het weersverloop...
De meteorologische zomer is begonnen, en dat is meteen te zien aan het verschijnen van zomerbloeiers. Eén ervan is moerasspirea, een algemene plant van vochtige, stikstofrijke milieus. Deze vroege zomerbloeier bloeide vroeger..
Bremrapen. Voor een gemiddelde wandelaar zijn het niet de meest boeiende planten, maar bij plantenliefhebbers hebben ze een streepje voor. Walstrobremraap is een van de meest voorkomende in ons land. En doorgaans degene die het..
Op landgoed Eerde (Overijssel) is op een van de akkerpercelen de plant handjesereprijs gevonden. Een bijzondere vondst want deze soort geldt als zeer zeldzaam en is in Nederland nog niet eerder buiten het gebied van de IJssel en..
De Japanse duizendknoop is een typische invasieve exoot. De plant is inmiddels een vertrouwd straatbeeld in veel delen van Nederland en heeft de vervelende eigenschap sterk te woekeren. Daarbij laat de plant zich niet tegenhouden..
Tijdens een jaarlijkse excursie vonden studenten van Wageningen University twee exemplaren van het Vogelnestje, een zeldzame orchidee, in een Zuid-Limburgs hellingbos. Op de locatie werden in 1982 voor het laatst planten van deze..
Composieten of Asterachtigen vormen zowel wereldwijd als in ons land een van de grootste plantenfamilies. Tot de vertegenwoordigers in Nederland horen niet alleen de welbekende paardenbloem, maar ook zeldzaamheden als Valkruid,..
De grote keverorchis leeft weer in de Zwaakse Weel (Zeeland). Door kleinschalige maatregelen van Natuurmonumenten, kreeg het plantje kans om weer boven de grond te komen...
In een recent natuurbericht gaven we de opmerkelijke achtergrond van de populatie Muizenstaarten op de brink van Zuid-Laren prijs. Nog voor het bericht geplaatst was, kwam er ook een andere melding van vele Muizenstaarten. Ditmaal..