Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 143 van 197 - 1966 Resultaten
Door het mooie weer komt de es langzaam in het blad. Hierdoor is goed zichtbaar wat de gevolgen zijn van de essentaksterfte. Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de snelle opmars van deze schimmelziekte, die ook wel chalara..
Vanaf half juni zullen de eerste zomerbloeiers weer beginnen te bloeien. De ontwikkeling loopt op dit moment ruim vijf dagen voor op vroeger, maar is bijna een week later dan de eerste tien jaren van deze eeuw...
Dat orchideeën een opvallende groep planten zijn staat buiten kijf. Dat er echter ook soorten zijn die minder uitbundig bloeien, is bij veel mensen niet bekend. Deze soorten vallen door hun kleur en geringe afmetingen gewoonweg..
De plantenwerkgroep Schijnvallei vond bij de start van het nieuwe plantenseizoen, op 13 april, een nieuw korstmos voor Vlaanderen in het Natuurpuntgebied “de Lovenhoek”: Gelobd stippelschildmos. De werkgroep kijkt naast planten..
In Nederland komen veel zeggesoorten voor. Sommige algemeen, andere zijn een stuk zeldzamer. De kleine knotszegge behoort tot die laatste groep en komt vooral in Midden- en Oost-Europa voor. In Nederland is hij helemaal zeldzaam..
Tuinplanten als Sneeuwklokjes en Meiklokjes zijn bij iedereen geliefd om hun zonnige en welriekende toets in de tuin in de prille lente. Minder bekend zijn Zomerklokjes en Lenteklokjes. Enkel het Zomerklokje, het grootste van de..
De afgelopen twee maanden zijn er door het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis tachtig procent minder berkenpollen geteld in vergelijking met normaal en met vorig jaar. Uit meldingen van..
Ondanks de vrij koude april loopt de ontwikkeling van planten toch nog gemiddeld een week voor op schema. De drie weken voorsprong die door de zeer warme maart was opgebouwd is hiermee sterk terug gebracht, maar dus nog niet..
Ecologen zijn al decennialang gefascineerd door het feit dat op kleine oppervlaktes toch hoge soortenaantallen kunnen samenleven. Als schatkamers van de biodiversiteit staan tropische regenwouden daar bij uitstek voor gekend...
Afgelopen week was het zover: de kievitsbloemen in Salland bloeien weer! Boswachter Marion Plagge: 'Ze zijn heel zeldzaam, dus het is altijd weer spannend: hoeveel zullen het er dit jaar zijn?'..