Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 126 van 197 - 1966 Resultaten

Plantensoorten groeien niet zomaar overal, de ene soort is heel algemeen en komt op veel plekken voor, de andere soort is juist zeldzaam en groeit alleen op heel speciale plekken. Hoe komt dat? Welke mechanismen zitten daar..


Lees verder 5 augustus 2014   10 jaar oud
Dijk. Zicht op Hervormde kerk langs de dijk - Wijk en Aalburg (foto: Paul van Galen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Bloemrijke dijkhellingen langs de rivieren dreigen het slachtoffer te worden van bezuinigingen. De Gelderse Natuur en Milieu Federatie is met steun van organisaties als ARK Natuurontwikkeling en de Flora- en Faunawerkgroep..


Lees verder 27 juli 2014   10 jaar oud
Spiranthes lucida; detail bloeiwijze.

Tijdens een inventarisatie van een natuurterrein van het Zuid-Hollands Landschap langs de Lek in juni, is een groeiplaats ontdekt van een orchidee die nog niet eerder in Nederland en Europa is gevonden. Het gaat om een uit Amerika..


Lees verder 6 juli 2014   10 jaar oud
Bijenorchis (Ophrys apifera).

2014 blijkt een topjaar te zijn voor orchideeën. Veel soorten zijn explosief toegenomen of doken op nieuwe locaties op, zoals Bleek bosvogeltje, Aapjesorchis en Bijenorchis...


Lees verder 3 juli 2014   10 jaar oud
Wilhelminapark, Utrecht

Meer nog dan water zorgt groen ervoor dat we ons prettig voelen in een stad op een warme zomerdag. Een goede en verspreide hoeveelheid stadsgroen is daarom essentieel om stadshitte te lijf te gaan...


Lees verder 30 juni 2014   10 jaar oud
Apium repens. Kruipend moerasscherm

Een heel bijzondere vondst in natuurgebied Duivelshof: ecologen van Natuurmonumenten ontdekten in een ven de zeer zeldzame plant kruipend moerasscherm...


Lees verder 27 juni 2014   10 jaar oud

In de gemeente Kerkrade is een nieuwe groeiplaats ontdekt van Slanke zegge. Deze zeer zeldzame zeggesoort was tot nu toe in Nederland alleen bekend van enkele groeiplaatsen in Zuid-Limburg, bij Beek-Ubbergen en in de Biesbosch. De..


Lees verder 20 juni 2014   10 jaar oud
kolibrievlinder op distel

De zomer is in het land, de bloemen in bermen en akkerranden staan volop in bloei en zoals ieder jaar is ook de klopjacht op distels ingezet. De afgelopen dagen kregen verschillende mensen een aangetekende zending in de bus met..


Lees verder 18 juni 2014   10 jaar oud
De driehoekige kelkblaadjes bij Dodemansvingers (rood omcirkeld)

Dodemansvingers is een zeldzame plant die in West- en Zuid-Europa vooral in kustgebieden wordt aangetroffen. Tot eind van de vorige eeuw was deze soort in Nederland alleen bekend van één plek in de duinen van Voorne, waar zij in..


Lees verder 10 juni 2014   10 jaar oud
Bloeiend Engels gras (foto: Egbert de Boer)

Als je de komende dagen over de Veluwse snelwegen (A1, A6, A50) naar je bestemming snelt, valt onwillekeurig ergens je oog op de felroze gekleurde (midden)bermen. Deze roze waas verschijnt de laatste jaren op steeds meer plaatsen...


Lees verder 22 mei 2014   10 jaar oud

Archief