Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 119 van 197 - 1966 Resultaten
Toen ecoloog Arno Braam en Margreet Zwols in juni een mysterieuze grote groene loopkever fotografeerden op het Infanterie Schietkamp (ISK) Harskamp, konden ze niet vermoeden dat ze een zeer opmerkelijke vondst deden. Het bleek te..
De afgelopen jaren doken op diverse plekken verschillende uitheemse schroeforchissoorten op. Ook dit jaar werd er melding gedaan van een nieuwe locatie. De WEO roept iedereen op om waarnemingen van deze uitheemse planten te..
In het Drentse deel van het Fochteloërveen is de zeldzame grote wolfsklauw gevonden. Bijzonder, want dit plantje groeit zeker niet overal...
Weides met veel plantensoorten kunnen beter tegen extreem weer. Droogte leidt tot maar een kwart lagere productie van biomassa. Dat schrijft een team van onder meer Wageningse onderzoekers in Nature...
Nieuwe en bestaande bossen kunnen door gebruik te maken van de genetische diversiteit van bomen hun functionaliteit behouden bij klimaatverandering. Want hoe genetisch diverser het bos, hoe groter het aanpassingsvermogen. Ook de..
Met slechts enkele bekende vindplaatsen is de Herfstschroeforchis een zeer zeldzame orchideeënsoort in Nederland. Op één plek, het onbewoonde eiland Hompelvoet in Zuid-Holland, komt deze soort vanaf half augustus echter met..
Het is herfst. De eerste blaadjes beginnen te verkleuren en te vallen: de recycling van plantenvoedingstoffen via de bodem gaat opnieuw beginnen. Voor bossen op mineralenarme zandgronden is dit cruciaal, omdat hier de..
Na een afwezigheid van meer dan een eeuw is het zeldzame Kruipend moerasscherm weer terug in Drenthe. De vondst werd gedaan door Han Runhaar van KWR tijdens onderzoek in De Holmers, een natuurgebied van Staatsbosbeheer in het Hart..
De zomer- en wintereiken, ook wel inlandse eiken genoemd, hangen dit jaar vol met eikels. Op de Veluwe is sprake van een redelijke mast, maar eiken in het cultuurlandschap en in de stad koersen af op een volmast of zelfs extreme..
In 2015 zijn de WEO en Science4Nature gestart met een onderzoek naar de Grote muggenorchis. De voorlopige resultaten laten zien aan dat het slechter gaat met de Muggenorchis dan gedacht. Op verschillende plaatsen is de Grote..