Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 21 van 73 - 721 Resultaten

Sleedoorn in bloei op 11 januari 2015 te Wageningen

Door de aanhoudende hoge temperaturen bloeien op diverse plaatsen al onder andere speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Midden in de meteorologische winter is hiermee eigenlijk al de voorlente van start gegaan, ruim een..


Lees verder 13 januari 2015   10 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Net als vorige winter bleek afgelopen zomer voornamelijk het tweelingzusje van de huissteekmug, de molestus variant, verantwoordelijk voor overlast. Afgelopen zomer werd weer massaal gehoor gegeven aan de oproep om muggen op te..


Lees verder 19 december 2014   10 jaar oud
Excursie in het gebied

Een groep Wageningse burgers wil 55 hectare grasland die bestemd is voor natuurontwikkeling van de Provincie Gelderland overnemen en gaan beheren. Het grasland grenst aan internationaal zeer zeldzaam en soortenrijk blauwgrasland...


Lees verder 8 december 2014   10 jaar oud
Hoge dichtheden aan emelten

Door de zeer gunstige weersomstandigheden dit jaar zijn emelten, de larven van de langpootmug, al opvallend groot en komen ze met honderden exemplaren per vierkante meter in graslanden voor. 2014 is al het 5de jaar op rij waarin..


Lees verder 23 november 2014   10 jaar oud
Beuk, herfstkleuren, GNU Free Documentation License

De herfstkleuring begon dit jaar onverwacht zeer vroeg maar door de zeer hoge temperaturen in de eerste twee herfstmaanden werd de snelheid van herfstkleuring sterk vertraagd. Uit satellietwaarnemingen blijkt dat de mate van..


Lees verder 13 november 2014   10 jaar oud
Eiafzet van de suzukii fruitvlieg op cotoneaster

In fruitvliegvallen in bosranden werden dit jaar 10 keer meer schadelijke suzuki-fruitvliegen aangetroffen in vergelijking met 2013 en 100 keer meer dan in 2012. Naast bekende aantastingen in kersen, pruimen, rode bessen,..


Lees verder 28 oktober 2014   10 jaar oud
Eikenprocessierups

Het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups heeft zich in 2014 nog verder uitgebreid in Nederland, met name in de noordelijke provincies. In de zuidelijke delen en het midden van het land lijkt de situatie veel stabieler. De..


Lees verder 19 oktober 2014   10 jaar oud
Bladeren van de witte paardenkastanje meer dan de helft verkleurd.

Bij heel veel boomsoorten beginnen de bladeren al een herfstkleur te krijgen en bladeren vallen al van de bomen. De bladverkleuring en bladval komen daarmee onverwacht zo’n drie tot vier weken eerder dan normaal op gang. De..


Lees verder 7 september 2014   10 jaar oud
Ambrosia

De opmars van de hooikoortsplant Ambrosia is nog niet tot staan gebracht. Uit nieuwe analyses blijkt dat de plant vorig jaar voor het eerst in meer dan 300 gebieden werd waargenomen. In ruim 5% van de locaties gaat het om grote..


Lees verder 5 september 2014   10 jaar oud
Eerste postzak vol met muggen

Het is de tijd van het jaar dat steekmuggen voor veel jeukende overlast en slapeloze nachten zorgen. De zachte winter, het warme voorjaar en veel neerslag vormden ideale omstandigheden voor deze plaaggeesten. Het is echter..


Lees verder 28 augustus 2014   10 jaar oud