Tijger in besneeuwd verblijf in natuurgebied Ili Balkash, Kazachstan

Update: Nederlandse tijgers in een besneeuwd Kazachstan

WWF Nederland
21-FEB-2025 - In september 2024 zijn twee tijgers met steun van WWF-NL naar Kazachstan gebracht. De Nederlandse tijgers Bohdana en Kuma leven inmiddels als tijgerpaar in hun nieuwe grote verblijven in het besneeuwde Ili Balkasj-reservaat. Recente beelden gemaakt met beveiligingscamera's tonen dat ze het goed hebben.

Met de komst van de winter is hun dieet aangepast en krijgen ze extra voedsel. Dit zorgt ervoor dat ze bestand zijn tegen de zeer lage temperaturen. De dikke vacht van de tijgers is typerend voor Siberische tijgers en beschermt hen tegen de kou.

De twee tijgers reisden afgelopen najaar vanuit Stichting Leeuw in Nederland naar Kazachstan als onderdeel van een herintroductieprogramma van het Wereld Natuur Fonds en de Kazachse overheid. Het doel is dat de twee tijgers die in hun grote verblijven leven zich voortplanten en dat hun welpen de eerste wilde tijgers worden in de Kazachse natuur na zeventig jaar afwezigheid. Ooit leefde de tijger in Kazachstan maar overbejaging deed het dier uitsterven in dit land.

Tijger in besneeuwd verblijf in natuurgebied Ili Balkasj, Kazachstan

De lokale gemeenschap betrokken bij terugkeer tijgers

Het Ili Balkasj-reservaat, het toekomstige thuis van de tijgers, is ook het leefgebied van de Auyldastar-gemeenschap. Deze gemeenschap leeft al zeventig jaar zonder tijgers, maar de culturele betekenis van het dier blijft, ondanks een generatiekloof, groot. Samen met de gemeenschap en projectpartners heeft het WWF de afgelopen zes jaar gewerkt aan het verbeteren van de faciliteiten en infrastructuur van het Auyldastar-volk met als doel het verbeteren van hun levensonderhoud.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tijger in het Ili Balkasj-reservaat (Bron: Bron: WWF Centraal-Azië en Ministerie van Ecologie en natuurlijke bronnen van de Republiek Kazachstan)

Herstel van habitat: een cruciale uitdaging

Wilde tijgers komen wereldwijd nog maar in acht procent van hun historische verspreidingsgebied voor en het verlies en de versnippering van hun leefomgeving blijven een bedreiging vormen. Het terugbrengen van wilde tijgers naar waar ze verloren zijn gegaan en het opnieuw tot leven brengen van het ecosysteem van Ili Balkasj is een investering in de Kazachse natuur op de lange termijn.

Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto's en film: WWF Centraal-Azië en Ministerie van Ecologie en natuurlijke bronnen van de Republiek Kazachstan