Unieke hoeveelheid Rechte koraalzwammen gevonden op bospad
Nederlandse Mycologische VerenigingDe Rechte koraalzwam heeft een leerachtige textuur wanneer hij nog vers is, maar wordt broos bij droge weersomstandigheden. Hij staat beschreven als 'eetbaar maar onsmakelijk', hoewel latere veldgidsen meestal beweren dat de soort oneetbaar is. Hij ruikt naar anijs en de smaak is vooral heel bitter.
Deze paddenstoel groeit vanuit een witachtige basis. De steel is tot circa acht keer vertakt. De takjes zijn rechtopstaand, lopen bijna evenwijdig en eindigen in vier tot vijf doornachtige uiteinden. De Rechte koraalzwam ontwikkelt zich als een 'bos' en is ongeveer tien bij zeven centimeter groot.
In jonge staat wordt de Rechte koraalzwam onder andere gekenmerkt door bleekgele (soms iets rose) tot okerkleurige takjes met heldergele topjes. Het vlees kneust licht roodbruin. Hij heeft fijn ruwe sporen van 7 tot 10 x 4 tot 5 μm, met rhizomorphen aan de basis. De sporenprint is donkergeel. De sporen zijn elliptisch en bedekt met lage wratten en meten 7 tot 10 bij 3,5 tot 5,5 μm. De basidia hebben basale klemmen, zijn meestal viersporig en hebben soms een cyanofiele korrelige inhoud.
De Rechte koraalzwam komt algemeen en over het hele land verspreid voor. Hij leeft saprotroof op plantenresten zoals takken, snippers en stronken van loofhout. Hij komt ook voor op naaldhout, maar dat is zeldzamer. In de duinen zie je hem ook op Helm (Ammophila), bij voorkeur op rijkere bodems.
Onderwerp van discussie
Indien groeiend op helm is de Rechte koraalzwam een barcodesoort. De Rechte koraalzwam is de laatste jaren geregeld een punt van discussie geweest. Soortdeterminatie van koraalzwammen op helm is alleen mogelijk op grond van de barcode (DNA-profiel). Op helm komen zowel Ramaria paraconcolor als Ramaria stricta voor, die morfologisch niet van elkaar kunnen worden onderscheiden (de eerstgenoemde soort is in Nederland nog niet op hout vastgesteld). Vondsten op helm kunnen alleen als Ramaria stricta (of Ramaria paraconcolor) worden opgenomen, indien hiervan de barcode is bepaald en de collectie wordt bewaard en beschikbaar blijft voor nader onderzoek. Vondsten van koraalzwammen op helm in de kustduinen waarvan geen barcode is bepaald, dienen te worden opgegeven als Ramaria paraconcolor sl, incl. stricta.
Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Piet Brouwer en Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging