Duindoorn

Natuurjournaal 25 augustus 2024

Nature Today
25-AUG-2024 - Zondag zeedag: Duindoorn nu vol met oranje bessen en deze huisjesslak leeft in zee.

Wandelend of fietsend door de duinen is de duindoorn goed te herkennen. Vooral nu, omdat hij vol zit met feloranje bessen. De duindoorn is een belangrijke schakel in de voedselketen. De bessen en bladeren dienen als voedsel voor allerlei dieren. De bessen zijn rijp op het moment dat duizenden lijsters en andere zangvogels de duinen passeren, op weg naar hun overwinteringsgebieden. Ze bevatten veel vitamine C en die extra energie kunnen de vogels goed gebruiken. De doornige struiken bieden een schuilplaats aan allerlei zoogdieren en zijn een broedplaats voor veel vogelsoorten. De bastaardsatijnvlinder, een nachtvlinder, houdt ook van duindoorns. Deze vlinder legt eieren op de plant, het witte spinsel van de rupsen is soms van verre al te zien.

De schaalhoren kan zijn schelp luchtdicht afsluiten en zit daardoor muurvast op de ondergrond

De schaalhoren ziet eruit als een parapluutje zonder steel. Het is een huisjesslak die in zee leeft. Ze leven op rotsen, palen en andere harde oppervlakken. ’s Nachts schraapt de schaalhoren met zijn rasptong, die vol zit met vlijmscherpe tanden, de algen van de harde ondergrond waar hij op leeft. Wie probeert de schelpen los te trekken, komt meestal bedrogen uit, want dit weekdier zit muurvast. Hij sluit zichzelf luchtdicht af en hierdoor kunnen zijn vijanden, zoals krabben, niet bij het weke vlees van de schaalhoren komen. Rotskusten hebben we in Nederland en Vlaanderen niet, de schaalhoren komt bij ons voor op palen en strandhoofden. Ze hebben een vaste rustplaats waar ze naar terugkeren als ze gegeten hebben. De vorm van de schelp is zelfs aangepast aan de vorm van het gesteente op deze plek.

Dit natuurjournaal is het tiende en laatste deel van de Zondag Zeedag. Deze zomer stonden de natuurjournaals iedere zondag in het teken van de zee. Welke planten en dieren vind je in het water, op het strand en in de duinen? 

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Beeld: Frank Dorsman, Saxifraga; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga