Toch nog enkele paddenstoelen aangetroffen in moerasgebied
Nederlandse Mycologische VerenigingDe Crommenije bestaat uit moerasbos en rietland waarvan een gedeelte voldoet aan het predicaat veenmosrietland. Tijdens het bezoek van Piet Brouwer gaf de thermometer 35 graden Celsius aan. De luchtvochtigheid op die snikhete dag zal in het moeras tussen het manshoge riet ongeveer 99 procent zijn geweest.
Na een uur zweten gaf Piet het op, en probeerde hij zijn bootje terug te vinden. Er waren geen spectaculaire soorten gevonden, maar wat er stond zag er - gezien de ervaring in andere bezochte gebieden - redelijk gaaf uit. Dat kwam ook omdat er op die locatie nauwelijks naaktslakken op het veenmos te vinden waren. Behalve enkele Roodbruine slanke amanieten (Amanita fulva) die bij berken waren aangetroffen werden er ook Gewoon vuurzwammetjes (Hygrocybe miniata) en enkele Bleke moeraszwavelkoppen (Hypholoma elongatum) aangetroffen.
Bomen vallen voortijdig uit
Het wegblijven van paddenstoelen in deze periode van het jaar en het vroegtijdige vallen van boombladeren in natuurgebieden in de duinen moet ook wel te maken hebben met de overmaat aan hemelwater van de afgelopen maanden, zo werd er gedacht. Ondergelopen wandelpaden waren het gevolg. Er werd in de media meermalen gerapporteerd dat de problemen groter waren dan gedacht. De opinie was dat tijdens een lange zomerse droogteperiode alles wel ten goede zou keren, maar dat bleek uiteindelijk toch een utopie. Natuurbeheerders zijn ervan overtuigd dat deze overlast de rest van het jaar zal voortduren en dat het merendeel van flora en fauna daar sterk onder te lijden zal hebben.
Teveel vocht of te droog?
De bladeren vallen nu al van de bomen, omdat het wortelstelsel van de vegetatie ondergronds te lang onder water heeft gestaan. Vele bomen en planten, maar blijkbaar ook het mycelium van paddenstoelen, hebben hier sterk onder te lijden. Vooral in de duinen hebben bezoekers er last van vanwege de wandelpaden die (ten dele) onbegaanbaar zijn geworden en nog steeds zijn afgesloten. Dat deze wateroverlast zolang duurt dat de wandelpaden onder water blijven staan, heeft volgens de beheerders alles te maken met de overmaat aan grondwater. Moerasgebieden zoals de Crommenije, hebben er (blijkbaar) minder last van. Al is het aantal paddenstoelen ook daar niet om over naar huis te schrijven.
Dit schrijvende (1 augustus 2024), hoor ik in de media ook een geheel andere oorzaak, namelijk dat droogte en warmte de grote boosdoeners zijn. Er wordt zelfs geadviseerd om mediterrane planten in de tuin te planten. Ongewoon veel vocht in combinatie te hoge temperaturen zijn onze bomen en planten wellicht te veel geworden.
Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Piet Brouwer (leadfoto: Roodbruine slanke amaniet)