Net als Diergaarde Blijdorp is ook het WNF nauw betrokken bij de organisatie RoffaReefs. Met een ernstige koraalziekte die voortwoekert in onder meer de Caraïben, is de techniek van RoffaReefs relevanter en urgenter dan ooit. Na de veelbelovende eerste resultaten van oprichter Sander van Lopik en zijn team, besloot het WNF in 2022 om de start-up te helpen. WNF en Diergaarde Blijdorp zijn al geruime tijd zeer goede partners, waardoor het des te mooier is dat de afzonderlijke ambities samenvloeien in deze overzeese hub van de Rotterdamse dierentuin. Vanuit de hub op Bonaire gaat Diergaarde Blijdorp lokale en regionale natuurbehoudsprojecten uitvoeren en ondersteunen. Met het bezoek van Blijdorp directeur Erik Zevenbergen worden de banden niet alleen bekrachtigd, maar ook nog eens extra geïntensiveerd.
Wat doet RoffaReefs?
RoffaReefs oprichter Sander van Lopik zag jaren geleden al dat het wereldwijd niet goed gaat met het koraal. In plaats van het aanplanten van gekweekt koraal, besloot hij een andere oplossing voor het probleem te onderzoeken. Koraal is een levend organisme dat afhankelijk is van de vissen die het onderhouden, zoals de bekende doktersvis. Door decennia van overbevissing, klimaatverandering en vervuiling zijn er op veel plekken in de wereld minder vissen om het koraalrif te onderhouden en te laten floreren, met alle gevolgen van dien.
Onmisbare barrière
In Rotterdam ontwikkelde RoffaReefs een methode om visseneitjes te vangen, te kweken en weer uit te zetten bij het koraal. Na jaren van testen in de ‘gestuurde’ omgeving van een aquarium, waagde RoffaReefs de stap naar Bonaire. Daar bleek na heel veel experimenteren dat de techniek ook op open zee toepasbaar is. Dankzij de hulp van de plaatselijke visserijcoöperatie Piskabon en natuurorganisaties als STINAPA, Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) en het WNF, wist RoffaReefs de methode te perfectioneren en de eerste belangrijke resultaten te boeken. De hoop en verwachting is dat door de gebundelde krachten meer organisaties zich aansluiten bij dit veelbelovende project. Dit is belangrijk want gezond koraal vormt een natuurlijke en onmisbare barrière tegen een stijgende zeespiegel, een grote en reële bedreiging voor talrijke eilanden.
Tekst: WNF en Diergaarde Blijdorp
Foto's: Casper Douma (leadfoto: installatie drijvend kweeksysteem)