RoffaReefs gaat onderzoek doen op Bonaire als onderdeel van de Dutch Caribbean Marine Strategy (pdf: 959 KB) van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL). Dit vijfjarenplan richt zich op het behoud en herstel van koraalriffen in deze regio. RoffaReefs heeft een systeem ontworpen om zeevislarven te kweken, zowel in aquaria als in het wild. Deze start-up, opgericht in Diergaarde Blijdorp, gaat zijn viskweeksysteem testen in het mariene park van het eiland.
Een drijvende viskwekerij is ontworpen om pelagische viseieren uit te broeden en vislarven te kweken. Met dit project wordt bekeken of het kweken en uitzetten van vislarven kan helpen bij het herstellen van vispopulaties en daarmee koraalriffen. Dit ontwerp wordt getest met de hulp van Dive Friends op de site van Sand Dollar. Met de gegevens die uit deze pilotstudie zijn verkregen, hoopt RoffaReefs in samenwerking met WWF-NL, de Dutch Caribbean Nature Alliance en STINAPA verbeteringen aan te brengen in het kweeksysteem voor volgende proeven. Andere partners in Nederland zijn Diergaarde Blijdorp, TU Delft, Burgers’ Zoo en HKV lijn in water B.V.
Sander van Lopik is de oprichter van RoffaReefs en Senior Aquarist bij Diergaarde Blijdorp. Sander begon acht jaar geleden als aquarist bij Burger's Zoo, het grootste koraalrif van Europa. Het ecosysteem van het koraalrif en het bijbehorende ecosysteem wekten voor het eerst zijn interesse in dit aquarium. Maar ook de rol die de mens speelt door de natuur in het algemeen te beïnvloeden. “Ik zie het als mijn taak om een positieve impact te maken door praktische oplossingen te bedenken voor rifvissen in aquaria en in het wild.”
Dit project wordt medegefinancierd door het INNO-fonds van WWF-NL. WWF-NL steunt dit project omdat helaas tal van diersoorten niet (meer) in onze omgeving leven en dierentuinen een belangrijke rol spelen als het gaat om voorlichting en educatie over deze soorten. Een dergelijk bewustzijn is van cruciaal belang voor langdurige steun voor wereldwijde natuurbehoud.
Tekst en foto's: WWF Nederland & RoffaReefs