Baanbrekende technieken voor de voortplanting van larven voor koraalherstel

Carmabi, Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Secore International
24-JUL-2024 - Het begrijpen en bevorderen van technieken voor de voortplanting van larven is van vitaal belang voor het effectiever herstellen van koraalriffen, wat op zijn beurt de mariene biodiversiteit, kustbescherming en duurzaam toerisme in de Nederlandse Cariben ondersteunt. Tijdens de DCNA Reef Restoration Workshop belichtte Kelly Latijnhouwers nieuwe strategieën voor de voortplanting van koraallarven.

Kelly Latijnhouwers – werkzaam voor SECORE International en het CARMABI Research Station – benadrukte in haar presentatie het belang van het verbeteren van ons wetenschappelijke begrip van de levenscycli van koralen om de herstelinspanningen te verbeteren. Dit omvat het begrijpen van de juiste technieken voor het verzamelen van gameten (geslachtelijke voortplantingscellen) en het kweken van larven (inclusief het proces van bevruchting en embryogenese), maar ook vestiging (het maximaliseren van de kans dat larven zich op substraten nestelen), uitplanten en monitoren (jonge koralen terug op het rif planten en hun groei in de loop van de tijd volgen).

Recente verbeteringen

Het verzamelen van reproductiemateriaal

Vroege herstelinspanningen hadden te maken met een laag bevruchtingssucces, beperkte kennis over de voortplantingstiming en hoge kosten als gevolg van grootschalige vestiging en opfokvereisten. Gelukkig is dit de laatste jaren verbeterd dankzij betere technieken voor het onderhouden van de larvale cultuur en een beter begrip van vestigingssignalen, waardoor de algehele effectiviteit van herstelinspanningen wordt verbeterd.

Tijdens de Reef Restoration Workshop presenteerde Kelly Latijnhouwers verschillende innovatieve tools en technologieën die gericht zijn op het vergroten van het succes van koraalherstel in het veld. Deze omvatten Coral Rearing In-Situ Basins (CRIB), beschermde bekkens in het water die de schaal en overdraagbaarheid van koraalkweek aanzienlijk hebben vergroot. Hierdoor zijn grootschalige herstelinspanningen haalbaarder en kosteneffectiever geworden. Bovendien is aangetoond dat technieken zoals heterotrofe voeding, waarbij koraal wordt gevoed met natuurlijk plankton, de overlevingskansen na uitplanting verbeteren. Dit komt doordat de fitheid van het uit te planten koraal voor het uitplanten wordt verbeterd.

Paaien van koraal

Betekenis voor de Nederlandse Cariben

De inzichten en ontwikkelingen die tijdens de workshop werden besproken, hebben waardevolle gevolgen voor de Nederlandse Cariben. Dit gebied is rijk aan mariene biodiversiteit, maar wordt in toenemende mate bedreigd door klimaatverandering en menselijke activiteiten. Het toepassen van deze voortplantingstechnieken en herstelstrategieën op de larven heeft de volgende voordelen voor de Nederlandse Cariben:

  • Verbeterde biodiversiteit. Verbeterde methoden voor koraalherstel kunnen helpen bij het herstellen van beschadigde riffen, waardoor het voortbestaan van diverse mariene soorten wordt gegarandeerd.
  • Versterkte kustbescherming. Gezonde koraalriffen fungeren als natuurlijke barrières tegen stormen en erosie waardoor ze kustgemeenschappen en economieën beschermen.
  • Bevordering duurzaam toerisme. Levendige koraalriffen trekken toeristen wat economische voordelen biedt aan lokale gemeenschappen.

De Reef Restoration Workshop toonde aanzienlijke vooruitgang in de voortplanting van koraallarven en bood hoop en praktische oplossingen voor het herstel van koraalriffen in de Nederlandse Cariben. De voortdurende inspanningen en innovatie op dit gebied zijn van cruciaal belang voor het behoud van de ecologische en economische gezondheid van het mariene milieu in de regio. 

Gezond koraal is van cruciaal belang voor het behoud van de ecologische en economische gezondheid van de regio

Meer informatie

  • Bekijk de presentatie Larval propagation and its field-based applications.
  • Blijf op de hoogte door meer artikelen in deze serie over het herstel van koraalriffen. Hier gaan we dieper in op de onderwerpen die tijdens de workshop werden besproken. Hierin ligt de nadruk op het cruciale werk dat wordt gedaan om deze vitale mariene ecosystemen te behouden.

Deze workshop werd gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. De deelname van Kelly Latijnhouwers werd gesponsord door Diergaarde Blijdorp.

Tekst: Secore International, CARMABI en Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto's: Kelly Latijnhouwers; Paul Selvaggio