Saba's plan voor herstel van koraal
Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Saba Conservation Foundation (SCF), Van Hall LarensteinDit initiatief richt zich op koraalherstel, specifiek het herstel van twee essentiële koraalsoorten: hertshoornkoraal (Acropora cervicornis) en elandshoornkoraal (Acropora palmata). Door ouderkolonies in kaart te brengen en gebruik te maken van een techniek die bekendstaat als koraaltuinieren, zal Saba Conservation Foundation (SCF) koraalkwekerijen opzetten en onderhouden. Deze koralen zullen uiteindelijk worden uitgeplant op belangrijke locaties rond Saba om niet alleen het aantal koraalkolonies uit te breiden, maar ook om essentiële vissoorten habitats te bieden. Het project richt zich op het installeren van koraalkwekerijen, het trainen van personeel met de nieuwste technieken en het starten met het herstel van belangrijke locaties op het rif.
Rifreinigers schieten te hulp
Niet alleen koralen krijgen een opknapbeurt, dit project werpt ook licht op de essentiële rol van grazers, in het bijzonder zee-egels. Hogeschool Van Hall Larenstein leidt het proces van het kweken en herbevolken van twee belangrijke zee-egelsoorten, de West-Indische zee-egel (Tripneustes ventricosus) en de Diadema zee-egel (Diadema antillarum), die bekend staan om hun vermogen om algen onder controle te houden. Door algen, belangrijke concurrenten van koralen, te verwijderen, helpen ze het koraal om te gedijen. Door deze 'rifreinigers' te herstellen, geeft Saba’s project de koralen de ruimte die ze nodig hebben om te groeien, wat de basis legt voor een gezonder en meer gebalanceerd marien ecosysteem.
Van kleine zee-egels tot grote doelen
Het project zal worden gefinancierd als onderdeel van het Natuur- en Milieubeleidsplan (NEPP) 2020-2030 van de Nederlandse overheid voor Caribisch Nederland, een uitgebreid initiatief gericht op het behoud en herstel van de unieke natuurlijke omgevingen van de Nederlands Caribische eilanden Saba, St. Eustatius en Bonaire. Dit project streeft naar grote mijlpalen: de opbouw en het onderhoud van koraalkwekerijen, de uitbreiding van de faciliteiten voor het kweken van zee-egels, en de oprichting van een speciaal onderzoekscentrum. Tegen 2026 hoopt het project het herstel van koralen en grazers op te voeren, met als uiteindelijk doel om deze inspanningen uit te breiden over heel Caribisch Nederland. Door lokale initiatieven te koppelen aan bredere regionale doelen, belooft Saba's herstelproject een blijvende impact te hebben op zowel het milieu als de gemeenschap.
Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance; Saba Conservation Foundation; Hogeschool Van Hall Larenstein
Foto's: Alwin Hylkema (leadfoto: een onderzoeker introduceert een West-Indische tolhoorn (Cittarium pica) op een kunstmatig rif)