Natuurjournaal 14 juni 2023
Nature TodayDe hele zomer kom je ze tegen: grote groene wantsen die op de gekste plekken zitten. Dit zijn groene schildwantsen. Hun vorm lijkt op een wapenschild, vandaar de naam. Groene schildwantsen zijn veel te zien, omdat ze niet bang zijn voor roofdieren en zich dus niet verstoppen. Ze vertrouwen op hun schutkleur en de wantsenversie van pepperspray. Bij een bedreiging maken ze een stinkend goedje waarvoor de meeste wantseneters hun neus ophalen. De overwinterde wantsen hebben zo’n honderd lichtgroene eitjes gelegd, die bijna uitkomen. De rode ogen van de bijna volgroeide larven zijn al te zien. En een klein driehoekje, daarmee wippen ze het dekseltje van het ei open.
Krabbenscheer is een waterplant met een enigszins afschrikwekkend uiterlijk. Ze ziet eruit als een stekelige ster, de smalle bladeren zijn bezet met kleine tanden. Krabbenscheer is een drijvende waterplant, maar zakt in de winter naar de bodem. ’s Zomers drijft ze aan het wateroppervlak op ondiepe plekken met geen of weinig stroming. De planten kunnen zich door uitlopers makkelijk vermeerderen en snel een sloot helemaal vullen. Maar bloeien doen ze ook. Korte bloemstengels steken uit het water, de twee schutbladeren die de bloem eerst bedekken lijken op een stompe krabbenschaar. Vandaar de naam. Als je verkoeling zoekt aan het water, kijk dan eens of je de bloeiende krabbenscheer tegenkomt. Ze komt vooral voor in de laagveengebieden van Utrecht en Holland, en van Overijssel, Friesland en Groningen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Carin Reuzel, Waarneming.nl; Peter Meininger, Saxifraga