Natuurjournaal 13 december 2022
Nature TodayKou betekent dat je meer moet eten om warm te blijven, maar voor veel dieren is het ook lastiger om eten te vinden. Zo ook voor de mol. Door de vorst trekken wormen zich dieper in de bodem terug, waar het niet vriest. Ook de mol moet aan het werk om ze te achtervolgen. Daarom zie je bij vorst vaak veel nieuwe molshopen, die zwart afsteken in het berijpte landschap. Daar is een mol op jacht geweest!
De wintertaling is een kleine eend die bij ons in de winter te vinden is – de naam zegt het al. Ze houden van moerassige gebieden en ondiep water met veel begroeiing. Allerlei plassen en sloten, maar ook open water met rijk begroeide oevers. Je kunt de eendjes daar in grote groepen zien. En dat is de moeite waard. De mannetjes zijn prachtig gekleurd met een kastanjebruine kop, afgezet met groen en een geel randje. Maar dat ondiepe water waar ze graag zitten, bevriest snel. De wintertaling heeft een eenvoudige oplossing: ze gaan ervandoor. Ze trekken naar het zuidwesten van Nederland, of naar Engeland en Frankrijk. Er zijn nu al veel minder wintertalingen hier dan een paar weken geleden.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Anka Albrecht, Flickr; Jan Nijendijk, Saxifraga