winter onderwater

Ademnood door glazen plafond

Stichting RAVON
26-FEB-2018 - De bruine kikkermannen die in tuinvijvers overwinteren, kijken door de aanhoudende vorst weer tegen een glazen plafond aan. Ook salamanders die in de warme maand januari de vijvers al hadden bereikt treft nu dit lot, net als aanwezige vissen. Zonder wak krijgen zij het de komende dagen behoorlijk benauwd.

Door het ijs kan er geen zuurstof in de vijver komen. Alle zuurstof in de vijver wordt langzaam gebruikt voor het rottingsproces van oud plantenmateriaal. Zeker als er ook nog een laagje sneeuw op het ijs komt, zodat in de vijver aanwezige algen geen zuurstof meer kunnen produceren door gebrek aan licht. Zorg dat er een opening blijft in het ijs en veeg sneeuw van het ijs af.

Geef ze lucht, maak een wak

Ben je vergeten afgelopen najaar jouw tuinvijver te schonen en oud plantenmateriaal af te voeren? Kom dan nu in actie en help de dieren in jouw tuinvijver. Want anders drijven er na de vorst veel lijken in de vijver.

In deze bevroren vijvers zonder wak zullen de amfibieën en vissen door zuurstoftekort sterven als de vorst lang duurtAls het water nog niet helemaal bevroren is, kan dit door:

  • gebruik van een waterpomp die het water in beweging houdt en voldoende zuurstof aanvoert;
  • een grote bos afgesneden riet of bamboe in de vijver te plaatsen; zodat gasuitwisseling via de holle stengels mogelijk is.

Als het water al bevroren is kan dit door:

  • met een handboor voorzichtig een gat van 3 centimeter doorsnede te boren of
  • een klein pannetje met heet water op het ijs te zetten. Deze smelt er dan langzaam doorheen (wel nodig de pan een aantal keer opnieuw te vullen, zeker bij dik ijs).

Haal daarna een laagje water (5 centimeter) onder het ijs vandaan en stop een bosje stro in het wak. Zo bevriest het water niet opnieuw omdat het niet meer in contact is met het ijs en blijft er luchtuitwisseling mogelijk!  

Pas op

Probeer geen wak te hakken in dik ijs. De trillingen die dit onder water veroorzaakt, kunnen dodelijk zijn voor de in het water aanwezige vissen.  

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto's: Blikonderwater.nl; Jelger Herder