Natuurjournaal 8 november 2022
Nature TodayEr zijn nu veel doortrekkende goudplevieren aan de kust. Ze hebben een fantastisch zwart-wit-geel zomerkleed. Maar nu ze veel te zien zijn, hebben ze dat al verruild voor hun winterkleed. Met een witte buik en meer lichtbruine bovenkant zijn ze een stuk minder opvallend. Van dichtbij kun je nog wel de gouden spikkels zien, en ook het grote zwarte oog. Tot zo’n honderd jaar geleden broedden goudplevieren in Nederland, op heide en in veengebieden. Nu zijn ze hier op doortrek, en verblijven dan vooral op de Wadden en in de Zeeuwse en Hollandse Delta. Op wadplaten en grasland zoeken ze eten, ze rusten in groepen uit op kale akkers. Bij kou trekken ze door, bij een zachte winter blijven er hier meer goudplevieren overwinteren.
Ben je benieuwd of er goudplevieren bij jou in de buurt te zien zijn? Met een abonnement op de Nature Today-app kun je de vogels op jouw locatie opzoeken.
De muizenstaart of muizenstaartzwam is een klein paddenstoeltje met een gekke naam en een bijzondere vindplaats. Ze groeien namelijk op afgevallen kegels van dennen en sparren. Tussen de schubben groeien de lange steeltjes omhoog, vaak in een groepje. De hoed is bleek rossig en vrij klein, maar een paar centimeter. In het midden zijn ze iets donkerder, aan de rand steeds bleker. De steel is bepoederd, en lijkt daardoor inderdaad wel op een muizenstaart. Ook al is het een kleine paddenstoel, het is wel een echte wereldbewoner. Muizenstaartzwammen komen namelijk voor in Noord-Amerika, in Europa en tot in de Kaukasus.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; MK Fotky, Flickr