Sterretjesmos

Natuurjournaal 26 januari 2021

Nature Today
26-JAN-2021 - Sterretjesmos goed zichtbaar; goudplevier in winterkleed.

Tussen de steeds bruiner wordende bladeren in het bos vallen groene bulten op. Vaak zijn dat kussens van een of meerdere soorten mos, vaak ook samen met de lichter gekleurde blauwgroene korstmossen. Er zijn verschillende groepen mos, waarvan de haarmossen het meest bekend zijn. Dat komt onder andere door het mosje op de foto, het haarmos met zijn opvallende sterretjes. Mooie ronde pollen van dit mos steken nu goed af tegen de donkere ondergrond. Wist je dat mossen miniworteltjes hebben waarmee ze zich alleen vasthouden aan de ondergrond? Ze hebben geen echte wortels zoals andere planten. Ze moeten het helemaal hebben van wat er aan water en mineralen van bovenaf op hen terecht komt.

De goudplevier broedt niet in Nederland, maar is nu wel goed te zien. De winter was zacht, dus is een groot aantal goudplevieren in het land gebleven. Op de wadden, maar ook op het boerenland, scharrelen groepjes rond. In broedkleed heeft deze vogel een prachtige tekening, die goed opvalt. Tijdens zijn overwintering in Nederland is hij helaas een stuk minder opvallend gekleurd. De goudplevier heeft nu een bruin gespikkelde rug en een witte buik. Als je hem in zijn gouden broedkleed wil zien, zul je in de zomer naar Scandinavië moeten reizen.

Goudplevier in de winter

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Bart Vastenhouw, Saxifraga