Natuurjournaal 4 september 2022
Nature TodayLieveheersbeestjes zijn over het algemeen rood (oranje) met zwart, of zwart met rood, zou je misschien zeggen. Dat beeld klopt niet helemaal. Je kan nu bijvoorbeeld een lieveheersbeestje vinden dat geel is met zwarte stippen. Ze zijn iets kleiner dan de doorsnee lieveheersbeestjes. Het is dus wel even zoeken, ondanks dat ze geel zijn. Je vindt de gele lieveheersbeestjes in zomereiken. In dit jaargetijde zal je zien dat er op de bladeren van de zomereik een witte waas zit, afkomstig van een schimmel. Laat dat citroenlieveheersbeestje nu net geen soort zijn die luizen eet, zoals de meeste lieveheersbeestjes, maar één die deze schimmel lekker vindt.
Het gros moet nog komen, maar er zijn al flink wat goudplevieren gespot in Nederland. Deze plevier broedt in Scandinavië, maar overwintert onder andere in Nederland. Op vakantie in Scandinavië kun je meemaken hoe de goudplevier luid zijn territorium verdedigt in rotsachtige bergen. In Nederland is de soort een stuk minder territoriaal en kan je grote groepen zien. Het zomerkleed van de goudplevier is prachtig gedetailleerd en opvallend. De rui is nog niet volledig begonnen. Wie nu gaat zoeken kan de goudplevier dus nog snel in dat mooie zomerkleed zien! Met name het Waddengebied en open boerenland in Friesland zijn goede plekken om overwinterende goudplevieren te zien.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Mike Hirschler, IVN en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler; Peter Stein, Saxifraga