Mosschorpioentje, pseudoschorpioen

Natuurjournaal 3 oktober 2022

Nature Today
3-OKT-2022 - Zoek de grote reuzenzwam en het kleine mosschorpioentje.

Het bodemdiertje van vandaag ziet er vervaarlijk uit, maar is slechts een paar millimeter groot. Het mosschorpioentje is een opmerkelijke bodembewoner die hoort bij de bastaardschorpioenen. Deze diertjes lijken sprekend op schorpioenen, maar zijn een stuk kleiner en missen de staart met de gifstekel. Wel hebben ze allemaal acht poten, en ze horen dan ook bij de spinachtigen. De kleine bastaardschorpioenen jagen ’s nachts op mieren, springstaarten, mijten en andere kleine diertjes. Ze grijpen hun prooien met hun klauwen, die giftig zijn. De prooi, die soms groter is dan het bastaardschorpioentje, wordt door verteringssappen opgelost en daarna leeggezogen. Het mosschorpioentje woont tussen bladeren of andere plantenresten, ook in de tuin.

 Reuzenzwam

Reuzenzwammen zijn de grootste zwammen van Nederland, en zelfs van Europa. Ze vormen grote, bruine, waaiervormige platen van soms wel een meter breed. De platen vormen dikke trossen van verschillende lagen. Reuzenzwammen hebben twee functies: aanvallen en daardoor het doden van bomen, maar ook het dode hout opruimen. Dat is dan wel weer netjes van ze. De reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels en dat betekent het einde van de boom. Bestrijding is niet mogelijk. Ze zijn vooral te vinden op beuk en eik, maar ook soms op paardenkastanje en naaldbomen. Vooral beuken zijn er heel gevoelig voor. Als ze eenmaal zijn aangetast, storten ze na enkele jaren al in. Dat kost veel mooie, oude bomen de kop. Eén troost: dood hout leeft, dus als de stam maar blijft staan, komt er veel ander leven voor in de plaats. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl; Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Aleksandrs Balodis, Wikimedia Commons; Mike Hirschler, IVN