Natuurjournaal 25 september 2022
Nature TodayRiet staat al een tijdlang bovenaan de landelijke lijst. Dat betekent dat de afgelopen twee weken veel waarnemingen van de plant zijn doorgegeven. Riet heeft een lange bloeitijd, en kan nu nog bloeien. De pluimen zijn dan paarsachtig gekleurd, en door het wuiven in de wind wordt het stuifmeel verspreid. Toch zijn de meeste planten nu uitgebloeid. Dat kun je zien aan de pluizige pluimen. Daar zitten kleine, graanachtige zaden in. Die zijn trouwens maar een jaar kiemkrachtig. Riet kan zich echter ook makkelijk uitbreiden door het maken van worteluitlopers. Ook laat de plant soms een horizontaal drijvende stengel groeien. Die kan meterslang worden. Uit de stengel groeien dan nieuwe planten, die in de ondiepe bodem wortelen.
Het bodemdier van de dag is de gewone regenworm. Er leven veel verschillende wormen in de Nederlandse bodem. Sommige wonen vooral in de compostbak, andere vind je in de strooisellaag tussen dode bladeren en ondiep in de grond. Die wormen zijn vaak donkerrood. Tot zo’n veertig centimeter onder de grond wonen grauwgekleurde wormen, ze eten zich een weg door de bodem. Uit de grond nemen ze voedingsstoffen op. De lichtroze regenworm graaft nog dieper: hij maakt verticale gangen tot anderhalve meter onder de grond. Maar ’s nachts komt hij naar boven om dode blaadjes te eten. Hij steekt zijn kop uit de gang, en trekt de blaadjes naar beneden. Als je ’s ochtends een blaadje als een opgerolde sigaar in de grond ziet steken, weet je wie dat gedaan heeft.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Meininger, Saxifraga; S. Shepherd, Wikimedia Commons