Castor fiber. Bever

Natuurjournaal 5 november 2024

Nature Today
5-NOV-2024 - De hele beverfamilie maakt zich klaar voor de winter en de bloeistengels van riet zijn nog steeds goed te herkennen.

De hele beverfamilie maakt zich klaar voor de winter. Soms wordt er een wintervoorraad aan van takken en twijgen aangelegd, maar omdat in Nederland de winters vaak mild zijn, gebeurt dat lang niet altijd. In het buitenland zijn de winters soms zo streng dat bevers in hun burcht moeten blijven als er een ijslaag op het water ligt. Ze eten dan van hun aangelegde wintervoorraad die voor de ingang onder water worden bewaard. De burchten zijn meestal niet of nauwelijks te zien, want ze zitten onder water. Dat kan dus best lastig zijn als het vriest. Dan duwen bevers zich vanaf de bodem langs de oever naar boven. Of ze gebruiken hun dikke schedel om door het ijs te beuken als ze geen bodem onder hun poten hebben. Zo kun je soms kleine wakken aantreffen, waarbij de schotsen naar boven wijzen. 

Riet is een echte oeverplant

Het riet is haar bloemen verloren om plaats te maken voor vruchten of zaden. Deze plant groeit in het water of aan de waterkant op natte bodem, maar komt ook voor langs spoorwegen en in akkerranden of bouwland. Het is een echte oeverplant die tot drie meter hoog wordt. Riet vormt randen, de zogenaamde kragen, langs watergangen en plassen. Het bloeit tot ver in de nazomer en na de bloei blijven de resten van de bloeistengel en de rietpluim nog maandenlang zichtbaar. Wist je dat er zelfs een rietkragenroute bestaat? Riet werd heel lang gebruikt als dakbedekking, en werd tijdens de winter geoogst. Dan zijn plassen en rivierarmen bevroren en is het gemakkelijker te bereiken.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga