Regenworm

Natuurjournaal 26 september 2024

Nature Today
26-SEP-2024 - Regenwormen met tien harten en felblauwe pissebedden.

Tijdens de Bodemdierendagen kan je op zoek naar de ‘Tiny Ten’, de tien groepen bodemdieren die je met het blote oog kan zien. Regenwormen zijn belangrijke bodembewoners, die met hun gangen ervoor zorgen dat de bodem luchtig blijft. In Nederland en België komen 22 soorten voor, met als bekendste soort de grote blauwkopworm (Lumbricus terrestris). Regenwormen hebben een sterk vertakt bloedvatensysteem, waarmee de door hun huid opgenomen zuurstof en uit hun darm opgenomen voedingsstoffen worden getransporteerd. Om het bloed goed te kunnen rondpompen hebben regenwormen meerdere laterale harten. Het aantal varieert per regenworm, Lumbricus terrestris heeft er tien!

Wormen en pissebedden eten blaadjes, rotte planten en dor hout. Goede opruimers dus! Bomen en planten gebruiken die poep weer om te kunnen groeien

De meeste kreeftachtigen leven in zee, maar pissebedden komen ook op land voor. Wist je dat er in Nederland 36 verschillende soorten landpissebedden voorkomen? Hoewel ze niet meer in het water leven, hebben ze nog steeds kieuwen. Daarmee kunnen ze zuurstof opnemen uit hun omgeving. Die kieuwen moeten wel vochtig blijven, dus pissebedden kunnen niet overleven in droge omstandigheden. Uitgedroogde pissebedden kunnen water 'drinken' door hun twee staartachtige aanhangsels in het water te laten zakken. Til eens een steen of tegel op en kijk wat je aantreft! Zie je een felblauwe pissebed, dan heb je geen nieuwe soort ontdekt, maar gewoon een ziek exemplaar. Blauwe pissebedden zijn besmet met het iridovirus. Helaas overleven ze dat niet.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Ab Baas, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga