Blog: op zoek naar de Irrawaddydolfijn
WWF NederlandZonsopgang
Rond vier uur in de ochtend gaat mijn wekker. Dat is niet mals, zo samen met de vermoeidheid van mijn jetlag. Gelukkig ben ik een ochtendmens en krijg ik een stoot energie als ik weer besef wat we gaan doen. Met lokale rangers reizen we over onverharde, hobbelige wegen naar een afgelegen baai: Malampaya Sound, een troebele riviermonding van slechts vijf kilometer breed en tien kilometer lang.
Het water is hier zoet-zout, oftewel brak, en daarin gedijt de Irrawaddydolfijn het beste. Ze komen niet voor op open zee, dat betekent ook dat ze als het ware gevangen zitten in de baai en niet weg kunnen zwemmen voor alle gevaren. Vandaag gaan we eindelijk op kleine bootjes zoeken naar dit bijzondere dier.
De zoektocht
Iedereen die wel eens op de Veluwe op zoek is gegaan naar een hert, vos of nu zelfs de wolf, weet dat het niet makkelijk is om een wild dier te spotten. Ook als je op een verre reis naar bijvoorbeeld Afrika gaat voor een safari, kun je niet altijd even makkelijk alle dieren te zien krijgen.
Gelukkig maar, want juist de zoektocht maakt het spannend. Met veel enthousiasme en spanning in mijn lijf stap ik op een klein bamboebootje. Al gauw zie ik het grote probleem: de hele baai staat vol met visnetten. Vele generaties lang wordt er in deze baai gevist. De Malampaya-rivier brengt voedingstoffen van land naar zee. Dat maakt de riviermonding, deze baai, een walhalla voor vis. Tientallen diersoorten planten zich voort in de mangrovebossen en leven in dit troebele water. De dolfijnen staan aan de top van de voedselketen en zijn cruciaal voor het ecosysteem.
Er zouden hier nog een paar families van de Irrawaddydolfijn rondzwemmen, maar hoeveel precies, dat weet niemand. De laatste telling is alweer twintig jaar geleden gedaan, toen waren er nog 72 dolfijnen. Ondanks uren op het water laat de dolfijn zich helaas niet aan ons zien. Het dier is een zeldzaamheid geworden. Natuurlijk is dit een teleurstelling, maar tegelijkertijd weet ik ook dat dit onderdeel is van mijn werk. Het motiveert mij nog meer om dit bijzondere dier van uitsterven te behoeden.
Meer informatie
Tekst: Oskar de Roos, plastic- en zoetwaterexpert bij WWF
Foto's: WWF; Jürgen Freund, WWF