Natuurjournaal 23 mei 2022
Nature TodayWie ransuilen in de buurt heeft nestelen, is het vast niet ontgaan dat de jongen nu geboren zijn. Ze hebben honger, en dat zullen ze laten merken ook! Hun bedelroep is hoog en draagt ver. Bovendien roepen ze ook graag 's avonds en 's nachts, wanneer veel andere vogels al stil zijn. De ransuilkuikens groeien snel op en kunnen na drie weken het nest al verlaten. Echt goed vliegen kunnen ze dan nog niet. Dat leren ze gaandeweg, en tot die tijd klimmen ze rond in de boom waar ze geboren zijn. Zo ver is het nog niet, eerst moeten de jongen nog in het nest gevoerd worden, en geven de ouders gehoor aan die typische roep.
Luister hier naar het geluid van roepende ransuiljongen (Bron: Albert de Jong)
Ook het voortplantingsseizoen van de haas is in volle gang. Hazen kunnen tot wel vier nestjes per jaar hebben. Het tempo verschilt per haas, maar waarschijnlijk heeft moederhaas nu haar tweede of derde nest van het jaar. De jongen laat ze het grootste deel van de dag alleen. Zij hebben geen geur, zodat roofdieren hen moeilijker kunnen ontdekken. De moeder zoogt de jonge haasjes aan het eind van de dag vijf minuten. Daarna laat ze hen weer alleen, zodat de kans dat ze haar geur doorgeeft klein blijft. Ondertussen heeft moeder het druk. Niet alleen met eten zoeken, maar ook met nieuwe potentiële partners vinden of hen juist van zich af schudden. Het voortplantingsseizoen duurt nog wel even, en rennende en vechtende (rammelende) hazen zijn dan ook nog goed te zien. Dit is terug te zien in de landelijke soortenlijst van de Nature Today-app. De haas staat heel hoog in de lijst. Blijkbaar hebben veel mensen hazen gezien en doorgegeven aan de NDFF!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Jelmer Reyntjes, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga
Geluid: Albert de Jong, Xeno-canto