meimotten primair 2

#meimotten: een maand vol nachtvlinders!

De Vlinderstichting
1-MEI-2022 - In mei staan de sociale media van De Vlinderstichting helemaal in het teken van nachtvlinders. Om aandacht te vragen voor de noodzaak van nachtvlinders. Om meer kennis te delen over deze toch wat onbekende(re), maar zeker nuttige fladderaars. En om te laten zien hoe mooi die motten wel niet zijn.

Sommige mensen kennen nachtvlinders alleen van de camping in Frankrijk op een vroege ochtend, als er de hele nacht de lamp heeft gebrand (hier een meriansborstel)De hashtag #meimotten is een initiatief van Theo de la Ruelle (@mijnblogjenl). Hij heeft vorig jaar iedere dag in de maand mei een nachtvlinder gepost op Twitter en Instagram. Zijn initiatief kreeg veel reacties en veel mensen postten ook op die dag de betreffende soort. Ook dit jaar gaat hij daarmee door vanaf 1 mei. De Vlinderstichting ondersteunt dit van harte en sluit erbij aan door op veel verschillende manieren aandacht te vragen voor nut en noodzaak van nachtvlinders.

Alles over nachtvlinders

Er zullen mythes en sagen rond nachtvlinders aan de orde komen en kijken we door de ogen van nachtvlinders naar de omgeving. Dan komen vragen aan bod als: “Wat hebben ze nodig?", “Hoe leven ze?”, “Hoe kunnen we ze helpen?” en nog veel meer. U kunt ons volgen op Facebook, Instagram of Twitter, maar u kunt ook terecht op de speciale pagina op de website van De Vlinderstichting.

Nachtvlinders zijn er in enorm veel vormen, kleuren en patronen

Ook onder de micro's, de kleine vlinders, bevinden zich ware juweeltjes, zoals deze zwammenmot

Onbekend maakt onbemind

Waarom was er (tot voor kort) weinig belangstelling voor nachtvlinders? Allereerst onttrekken deze ’s nachts levende dieren zich grotendeels aan het oog van mensen en blijven ze daardoor zonder hulpmiddelen ongezien, en dus onbekend.

Hulpmiddelen

Om nachtvlinders te zien te krijgen, zijn extra inspanningen en middelen nodig. Het gebruik van kunstlicht of zoete lokmiddelen bijvoorbeeld, en dat dan ook nog in de late donkere uren. Een andere reden is dat een eerste kennismaking met deze zeer soortenrijke groep, met soorten die soms erg op elkaar lijken, een beginneling kan afschrikken.

Mythes

Naast deze min of meer reële oorzaken leven er bij grote delen van het publiek daarbij ook allerlei vooroordelen over nachtvlinders. Zo bestaat bij veel mensen een eenzijdig beeld van nachtvlinders als ‘grauwe, saai gekleurde motten’; een beeld dat haast niet anders dan uit onbekendheid en oppervlakkige waarneming kan voortkomen. Ook is er het nog steeds voorkomende, hardnekkige misverstand dat nachtvlinders verantwoordelijk zijn voor schade aan met zorg bewaarde kleding. Dat geldt alleen maar voor de rupsen van enkele (micro)nachtvlinders uit de familie van de klerenmotten en die komen maar weinig voor. Tijdens de meimottenmaand zal De Vlindersitchting deze mythes ontkrachten. 

Kennis en bekendheid

Die onbekendheid is onnodig en zal over een maand niet meer bestaan! Na de #meimotten-maand weet u veel meer over nachtvlinders en wordt u enthousiast bij het zien van een huismoeder en blij als u een taxusspikkelsppanner, die de lichte huiskamer was binnengevlogen, voorzichtig in een potje vangt en veilig buiten zet. Misschien dat u zelfs een echte ‘nachtvlinderaar’ wordt en nachten op pad gaat met lamp, laken en heerlijk ruikende stroop.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting