Groene specht

Natuurjournaal 17 januari 2022

Nature Today
17-JAN-2022 - Groene specht hele jaar te zien en walvissen kijken vanaf de kust.

Net als andere spechten blijft ook de groene specht het hele jaar door in Nederland. Het is een vrij algemene soort, die overal in het land te vinden is. Zoals voor veel andere soorten is het ook voor de groene specht voordelig als de winter zacht blijft. Deze specht eet namelijk mieren. Die eet hij voornamelijk vanaf de grond, minder uit bomen. Dat is een stuk lastiger als de grond bevroren is, of onder een dikke laag sneeuw ligt. In strenge winters sterven dan ook veel groene spechten. Het is over het algemeen een stille soort, maar in de late winter en het voorjaar kun je de opvallende 'lachende' roep goed horen.

Luister hier naar het geluid van de groene specht (Bron: Georg Amann)

Bruinvis

In de wintermaanden heb je de meeste kans om walvissen te spotten langs de Nederlandse kust. In de Noordzee komen maar weinig verschillende soorten voor, maar de kans op het zien van een bruinvis is aardig groot. Je kunt de rugvin boven het water uit zien komen als je zelf op een hoog punt staat, bijvoorbeeld op een duin. Bruinvissen komen ook in de Oosterschelde voor, je kunt ze vanaf de dijk goed zien. Aan het begin van de coronacrisis, toen de scheepvaart stil lag, kwamen bruinvissen samen in grote groepen; soms wel van tien of vijftien exemplaren. De kans dat je er zoveel samen ziet is nu helaas weer erg klein. Kijk eens uit over het water en ga op zoek naar zo'n rugvin. En kijk je naar de Noordzee? Misschien heb je wel geluk en zie je de bultrug die de afgelopen tijd regelmatig in de Noordzee werd gespot!

De smaak van het strand te pakken? De KNNV organiseert op 20 januari een strandwandeling, waarin wordt gekeken wat er allemaal op het strand gevonden kan worden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Koos Dansen; Bart Vastenhouw, Saxifraga
Geluid: Georg Amann, Xeno-Canto