Ga nu op zoek naar de sleedoornpage
De VlinderstichtingZoals de naam al verklapt, is sleedoorn een belangrijke waardplant van de sleedoornpage. De vlinders zetten hun eitjes het meest af op sleedoornstruiken die redelijk zonnig staan en niet te oud zijn. Nu hoor ik u al denken: “Oh, dan moet ik snel eens daar en daar gaan zoeken, want daar staat sleedoorn volop.” Uiteraard is iedereen vrij om overal te zoeken, maar als we naar het verspreidingskaartje hieronder kijken, zien we een opvallend patroon. De sleedoornpage komt vooral voor in de overgangen van zand naar klei en veen. Niet midden op de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug, maar ook niet in de Friese zeeklei of in de Betuwe. Wel is de sleedoornpage in Zuid-Limburg aanwezig. Als u dus op zoek wilt gaan naar eitjes van de sleedoornpage, dan is de vindkans het grootste in die genoemde overgangen en in de omgeving van de plekken waar de soort bekend is. Dan zijn er op het kaartje nog genoeg potentieel geschikte plekken te vinden. Daar komt ook vast en zeker sleedoorn voor en wie weet, sleedoornpage.
Er komen soms berichten over het al te rigoureus verwijderen van sleedoornstruweel waar de sleedoornpage haar eitjes had afgezet. Dat is natuurlijk doodzonde, en bovendien ook strafbaar, want de sleedoornpage is een beschermde soort. Als het bekend is dat de soort er voorkomt, kan zo’n beheerfout wellicht voorkomen worden. Maar op plekken waarvan we niet weten of de sleedoornpage er voorkomt of niet, is het moeilijk om de vlinder effectief te beschermen. Daarom zijn we blij met de vele vlinderaars die de winter gebruiken om op zoek te gaan naar de eitjes van de sleedoornpage. Er zijn plekken bekend waar nog nooit een sleedoornpage is gezien. Door de vondst van eitjes weten we dat de vlinder zich daar wel voortplant. De beheerder van zo’n plek kan dan rekening houden met deze prachtige dagvlinder.
Meer informatie
Op de website van De Vlinderstichting vindt u meer informatie over het zoeken van eitjes van de sleedoornpage. Wilt u een keer mee met mensen die ervaring hebben met het zoeken naar de eitjes? Onderaan die pagina vindt u een agenda met mogelijke data op diverse bekende ‘vliegplaatsen’ in het land. We zijn benieuwd of er ook deze winter weer nieuwe plekken worden ontdekt.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting