Nieuwe voedselbron voor Caribische koralen ontdekt
Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Naturalis Biodiversity Center, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van AmsterdamSalpen zijn geleiachtige, tonvormige manteldieren. Meerdere salp-lichamen kunnen aan elkaar worden gekoppeld, waardoor hele kolonies ontstaan. Ze kunnen zich pompend door de waterkolom bewegen. Vroeger werd gedacht dat vissen de belangrijkste roofdieren van salpen waren. Er komt tegenwoordig echter ook nieuwe informatie naar voren over predatie door koralen.
Salpetende koralen
Momenteel is er maar weinig informatie over salpetende koralen beschikbaar. Omdat salpen relatief groot zijn, werd aangenomen dat predatie door koralen beperkt was tot koralen met poliepen met een mond groter dan een centimeter, groot genoeg om een hele salp in één keer naar binnen te werken. Waarnemingen uit de Middellandse Zee hebben echter aangetoond dat poliepen van koralen met kleinere mond samenwerken om grotere vangsten te verteren. Dat wijst erop dat salpen een belangrijke voedselbron kunnen zijn voor veel verschillende koraalsoorten.
Waarnemingen op Curaçao
In juli 2021 werd een zwerm van deze salpen gesignaleerd in de Directeursbaai op Curaçao. Lars J.V. ter Horst, student aan de Universiteit van Amsterdam, vond bij nadere inspectie ook gevangen salpen tussen drie verschillende soorten harde koralen: Madracis auretenra, doolhofkoraal (Meandrina meandrites) en Montastraea cavernosa. Hij nam contact op met Bert W. Hoeksema van Naturalis en de Rijksuniversiteit Groningen, die eerder publiceerde over salpetende koralen in Maleisië en Thailand. Daarna brachten ze samen een rapport uit. Dit was belangrijk, want dit was de eerste waarneming van Madracis auretenra en doolhofkoraal als salpeters. Bovendien suggereren deze bevindingen dat deze zwermen mogelijk een meer algemene en wijdverspreide voedselbron voor koralen kunnen zijn dan eerder werd gedacht, aangezien salpzwermen vaak worden waargenomen in het Caribisch gebied.
Implicaties
Deze bevindingen bieden een interessant nieuw inzicht in de ecologie van koraalriffen en het belang van salpenzwermen als voedselbron. Aangezien koraalriffen steeds meer onder druk blijven staan, zal een meer holistisch begrip van hun dynamische ecosystemen cruciaal zijn om onze koraalriffen te behouden.
Lees voor meer informatie het volledige rapport op de Dutch Caribbean Biodiversity Database te lezen.
Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance
Foto: Lars J.V. ter Horst