Natuurjournaal 26 september 2021
Nature TodayHet konijn is ongetwijfeld één van de meest bekende zoogdieren van Nederland. Het blijft het hele jaar actief, en is ook niet bezig met het voorbereiden van een wintervoorraad. Wel verandert zijn voedselvoorkeur. In de zomer eten konijnen het liefst de licht verteerbare delen van planten, zoals jonge scheuten van boompjes en zacht gras. In de winter schakelen ze over op bast. Hun vacht verandert dan ook. Deze wordt een stuk dikker, dat is fijn voor in de koude winter. Verder verschilt hij weinig van de zomervacht.
In akkers, weilanden en parken is de geschubde inktzwam nu te vinden. Het is één van de meest algemene inktzwammen van Nederland; hij is nu door het hele land te zien. De geschubde inktzwam komt als witte stengel uit de grond. Op dat moment is de soort eetbaar. Dat verandert snel wanneer de hoed opent. Vanaf de rand begint de hoed zichzelf op te lossen tot zwarte inkt om zo zijn sporen te verspreiden. Dit proces heet autodigestie. De geschubde inktzwam is in principe nog steeds eetbaar als dat proces begonnen is, maar niet meer lekker. Bovendien kleurt het je hele gerecht zwart! De inkt wordt daarom wel gebruikt als veganistisch alternatief voor inktvisinkt.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Ferdi Seljee