Roodborst Saxifraga

Natuurjournaal 2 augustus 2021

Nature Today
2-AUG-2021 - Het dilemma van de roodborst en bloeiend schorrenkruid.

Het broedseizoen van de roodborst zit erop, alle jongen zijn (hopelijk) volwassen en zelfstandig geworden, en nu staat het kleine vogeltje voor een duivels dilemma. In de winter is er in Nederland maar weinig voedsel te vinden voor deze insecteneter. Naar Spanje of Portugal reizen, waar wel eten is, lijkt een goede optie. Maar zo’n reis is niet zonder gevaar: de roodborstjes kunnen verdwalen, oververmoeid raken of slachtoffer worden van illegale jacht. In Nederland hebben ze kans om van de honger om te komen. Maar ze zijn wél als eerste ter plekke om de beste broedplekken uit te kiezen. Elk individu maakt zijn eigen keuze. Wat zou het roodborstje in jouw tuin gaan doen?

Klein schorrenkruid

Woon je op het Wad, of ben je daar deze zomer op vakantie? Kijk dan of je het klein schorrenkruid kunt zien bloeien. Tussen verschillende wieren floreert deze plant op allerlei rottend organisch materiaal. Daardoor is er op dit soort ondergrond veel voedsel te vinden. Dit vrij zeldzame plantje kan ertegen als het regelmatig onder water komt te staan. Zout zeewater deert dit plantje ook al niet. Lang niet alle planten kunnen hier tegen en dat creëert weer ruimte voor het schorrenkruid. 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij & Hidde Hofhuis, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga