Lammergier Angèle wordt vrijdag opgezet bij Naturalis
Naturalis Biodiversity Center, Wageningen Environmental ResearchMuseumbezoekers van Naturalis kunnen aanstaande vrijdag Angèle, zoals de gigantische gier heet, met eigen ogen bekijken tijdens een live prepareersessie. Bezoekers zijn welkom om tussen 10.00 en 16.00 te komen kijken hoe de mannetjesgier in de zaal LiveScience wordt opgezet. Angèle zal, eenmaal opgezet, een vaste plek krijgen in de museumzaal.
Indrukwekkend exemplaar
Pepijn Kamminga, collectiebeheerder vogel en zoogdieren bij Naturalis, zal bij de preparatie aanwezig zijn. Hij zal uitleggen wat de waarde van de gier is voor de Naturaliscollectie en het belang ervan voor wetenschap en educatie. “De gier behoort tot de grootste vogelsoorten van Europa en komt van oorsprong niet in Nederland voor. Hoogstens vliegt er eens in de zoveel tijd een individu over”, vertelt Kamminga.
De lammergier is niet alleen een heel bijzondere soort om in het wild te zien, ook in de collectie van Naturalis is hij zeldzaam. “We hebben 34 exemplaren in onze collectie, bestaande uit verschillende materialen van het dier: van eieren tot opgezette dieren” legt Kamminga uit. De grote prepareerklus zal uitgevoerd worden door preparateur Bas Perdijk, die stap voor stap zal laten zien hoe je van een dood dier een indrukwekkend opgezet exemplaar maakt.
Onfortuinlijke dood
De gier was deel van het herintroductieprogramma van de Vulture Conservation Foundation. Het programma, gestart in 1986, was gericht op het laten groeien van de Europese populatie. Hans Pohlmann, voorzitter VCF, zal tijdens de preparatie een lezing geven over lammergieren en het herintroductieprogramma. De gier was vorig jaar in Frankrijk uitgezet in het kader van het VCF-programma. Alhoewel de soort niet bedreigd is, wordt die wel als ‘gevoelig’ gezien. Inmiddels is de Europese populatie van 70 broedparen naar 1300 individuen gegroeid.
Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research voerde de autopsie van Angèle uit en zal ook hier meer over vertellen. Natuurlijk gaat het ook over de reis die lammergier Angèle heeft afgelegd, tot zijn onfortuinlijke dood. Pohlmann volgde de lammergier nauw na zijn uitzetting via een zender. De zender mat de locatie, de vlieghoogte en de snelheid van de gier en kwam ook zo achter zijn dood.
Meer informatie
Wil je de preparatie bijwonen maar ben je niet in de gelegenheid om langs te komen? Volg dan de preparatie digitaal live via de volgende link.
Tekst: Pepijn Kamminga, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Vulture Conservation Foundation
Meer informatie over secties op wilde dieren (WUR)