Actie tegen plastic peuken in de natuur
WWF NederlandSigarettenpeuken waren sinds 1986 in aantal het meest gevonden item wereldwijd tijdens strand- en rivier-cleanups. Ze werden in 2019 maar nèt ingehaald door voedselverpakkingen. Volgens de WHO wordt wereldwijd tot twee derde van de sigarettenpeuken op straat gegooid. En dat zijn er nogal wat. In Nederland werden alleen al in 2019 maar liefst 9,8 miljard sigaretten verkocht. Een groot deel van die filters komt dus in de natuur.
Filters vormen plastic soep
Wat niet iedereen weet is dat bijna alle filters gemaakt zijn van celluloseacetaat. Dat is plastic. Het breekt dus niet af wanneer het op straat of in de natuur belandt. Daarmee dragen zwerfpeuken direct bij aan natuurvervuiling, aan de plastic soep in onze oceanen.
Het plastic sigarettenfilter is ook echt niet nodig. Het heeft bijvoorbeeld geen bewezen gezondheidsvoordelen. Het is nauwelijks bekend dat de huidige sigarettenfilters plastic bevatten. Met de Plastic PeukMeuk-actie worden meer Nederlanders bewust van de enorme hoeveelheid giftig plastic die jaarlijks via peuken in onze omgeving belandt. Rokers hebben recht op die informatie, zodat ze de keuze kunnen maken om hun peuk niet meer op straat en in de natuur achter te laten.
Verbod op filters
Het hoofddoel van de actie is een verbod op plastic sigarettenfilters. Daarnaast moet de tabaksindustrie de daadwerkelijke kosten voor het opruimen van sigarettenpeuken gaan betalen. Er moet een heffing worden betaald door de tabaksindustrie en die heffing moet ten goede komen aan een zwerfpeukenvrije leefomgeving. Omdat een verbod op plastic sigarettenfilters op korte termijn niet realistisch is vraagt het Plastic Peuken Collectief de overheid om tegen eind 2023 een vermindering van zeventig procent plastic zwerfpeuken in het milieu te realiseren. De tabaksindustrie kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Doe mee!
Wil jij ook dat de plasticvervuiling van onze natuur stopt? Doe dan mee op zaterdag 10 juli met het rapen en monitoren van peuken.
Meld je aan bij een van de zestig gemeentes op deze kaart of meld een nieuwe actie aan via Instagram of Facebook, of email Bernadette Hakken (Peukenmeisje). Het hoofdevent vindt plaats in Amsterdam, gecoördineerd door het Plastic Peuken Collectief.
Wil je al beginnen met bijdragen? Download de Litterati-app en meld je aan bij de challenge ‘Plastic PeukMeuk 2021’ met code 176584 of PEUK2021. Leg alleen peuken vast in de challenge. Jouw data komen in het officiële Plastic PeukMeuk 2021-rapport, opgesteld door GoClean de Liemers. Gewoon vastleggen in Litterati mag ook, tag jouw foto’s dan met ‘peuk’, dan haalt GoClean jouw foto’s eruit!
Het Plastic Peuken Collectief bestaat uit een team professionals van elf bezorgde NGO’s en bedrijven: The Ocean Movement, Seavents, Sea Going Green, Save Your Butt, Recycling Netwerk Benelux, Ecomondo, Peukenmeisje, The Bamboo Brush Society, Smyle, Plastic Soup Surfer, Straw by Straw. De Plastic PeukMeuk-actie wordt ondersteund door honderden data-verzamelaars (‘peukenrapers’) door het hele land. |
Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Reinier van Oorsouw