Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op
WWF NederlandSamen sterk
De afgelopen twee jaar liepen zij afzonderlijk van elkaar van Den Helder naar Cadzand in circa 22 dagen en dit jaar wilden ze aantonen dat ze samen veel meer kunnen dan alleen. Steef startte in Cadzand en Daan in Den Helder en elf dagen later kwamen ze elkaar weer tegen in Scheveningen.
Mens en dier deden mee
Steef: “Velen hebben enthousiast gereageerd op onze oproep om ons te komen helpen. Ondanks Covid, vakantietijd, wind en regen waren er elke dag vrijwilligers die een reis naar de kust maakten om een stukje of de gehele etappe met ons mee te lopen. In totaal deden er 355 mensen mee. Niet alleen mensen deden mee, ook kregen wij hulp van een heuze reuzenpanda van de WWF-vrijwilligers, Boets de ezel, Hero het paard, onze honden Wolfje en Happy en talloze andere honden. Onderweg zagen wij zeehonden, maar ook bruinvissen, waarvan sommige helaas gestrand waren. Het vinden van deze dieren moedigde ons aan om zoveel mogelijk plastic op te ruimen, aangezien veel dieren lijden onder onze plasticvervuiling.”
Stad en strand
Daan: “Ons doel is simpel; bewustwording rondom plastic soep en zwerfafval en onze bijdrage als mens hieraan. Daarom hebben wij naast de strandetappes ook zes city clean-ups voltooid. Het idee hierachter is om de symbolische golf ('the wave') van plastic die vanuit het land naar de zee vloeit om te draaien in een golf van bewuste opruimacties die vanuit zee over het land rolt. Ook voor de city clean-ups kwamen veel vrijwilligers helpen. Elke dag ontvingen wij deze deelnemers met een glimlach en een korte speech waarin wij ons doel van de actie deelden, waaronder onze wens om geld in te zamelen voor de projecten van WWF voor een plasticvrije zee.”
Goede workout
Gemiddeld was de afstand van een strandetappe twaalf kilometer. Deze afstand ploggend afleggen is een ware workout en duurt gemiddeld vijf uur. Het was dan ook ontroerend om te zien hoe gemotiveerd de deelnemers meededen. Soms zwoegend, soms zwetend, soms drijfnat van de tropische regenbuien en soms bijna omver geblazen door de wind, maar altijd gedreven om de finish met zakken vol afval te bereiken!
Het totaal aantal kilo's dat op deze manier is opgehaald tijdens de 28 clean-ups is 1513!
Bijzondere vondsten
Daan: “Onderweg kregen wij dagelijks de vraag wat voor rare dingen wij nu zoal vinden.
Eigenlijk is ons standaard antwoord daarop: zwerfafval, plastic en vispluis! Deze tocht zijn er natuurlijk een aantal voorwerpen die wij niet snel zullen vergeten. Zo was er het surfboard dat verlaten op het strand van Noordwijk aanspoelde. Geen surfer, geen eigenaar te bekennen maar wel een telefoonnummer op de onderkant van het board. Na een belletje en een uur wachten kwam de eigenaar blij op ons afgerend en we herenigden hem met zijn plank. En we kregen een rondje drankjes als beloning! Ook was er een Chinese waaier geheel intact met de tekst Barcelona erop. Voor ons een mooie vondst aangezien wij graag deze actie internationaal willen doorzetten en Barcelona misschien wel tot de volgende locaties gaat behoren. Naast menselijke materialen vonden wij gelukkig ook hele mooie natuurlijke schatten zoals een zeepaardje, haaien- en roggeneitjes, zonnende zeehondjes en zowel eitjes als mooie schelpen van de wulk, oftewel de zeeslak.”
Golf van bewustwording werkt!
Steef: “Wij zijn zo ontzettend dankbaar voor dit avontuur. Het heeft ons, maar ook alle deelnemers en partners, zoveel gebracht. Wij willen dan ook graag onze dank uitspreken naar iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan onze actie. Zo was WWF zichtbaar aanwezig op meerdere dagen, met deelnemers, mediaberichten en een mooi cadeautje voor ons. Ook reden wij beiden in elektrische auto's gesponsord door Hyundai. Renewi afvalspecialist kwam vaak ons afval ophalen met een grote vuilniswagen bij de finish en zij deden ook mee met meer dan zeventig mensen!
We sliepen op geweldige locaties die vaak werden aangeboden, zoals door Huis ter Duin, Center Parcs, Hotel Rooms en Hotel Westduin. Elke etappe startte en stopte bij een lokale partner zoals strandpaviljoens of natuurcentra en ook zij liepen mee, zorgden vaak voor een drankje of hapje en een warm welkom. Want ook al deze organisaties zien het belang van schone stranden en een schone zee. Al deze samenwerkingen en aanbiedingen zijn voor ons heel bijzonder en het bewijst dat de golf van bewustwording enorm is geslaagd.”
Daan en Steef hebben deze actie samen geheel vrijwillig opgezet. Hun liefde voor dieren en natuur en hun geloof dat iedereen een miniverschil kan maken, motiveerde hen om elke dag vol goede moed toe te werken naar een megaverschil. Dat is ze met 1513 kilo en 355 vrijwilligers uitstekend gelukt.
Meer informatie
Tekst: Wereld Natuur Fonds
Foto's: Daan en Steef