Krijg een nog beter beeld van jouw leefomgeving met Check je plek 2.0!

Atlas Leefomgeving
21-JAN-2021 - In mei 2020 lanceerde het Atlas-team Check je plek 1.0 op Atlas Leefomgeving. Met deze tool krijg je door één klik op de knop een overzicht van de kwaliteit van jouw (toekomstige) leefomgeving. In de maand mei checkten 10.000 mensen hun plek! Op basis van ervaringen van gebruikers hebben wij de tool aangepast. Check je plek 2.0 geeft een nog beter beeld van jouw eigen leefomgeving. Kijk je mee?

Met de Check je plek-tool wil het Atlas-team mensen bewust maken van hoe belangrijk een gezonde leefomgeving is. Zo zorgt een schonere lucht voor minder luchtwegklachten. En in een groenere leefomgeving voelen mensen zich vaak fijner en bewegen ze meer. Woon je in een buurt met veel groen en water, dan heb je minder last van hittestress in de zomer. Want wist jij dat het in de stad soms wel tot gemiddeld drie graden warmer kan worden dan op het platteland? 

De Check je plek-tool werkt heel simpel. Je hoeft alleen maar je adres in te vullen en dan krijg je met een klik met je muis een overzicht van jouw leefomgeving. Hoe groen is het er? En hoe is de luchtkwaliteit? Dat is bijvoorbeeld handig als je gaat verhuizen en wilt kijken hoe gezond je nieuwe leefomgeving is. En als je de kwaliteit van de leefomgeving van twee woonplekken met elkaar wilt vergelijken. Of als je bij je gemeente wilt aankaarten waarom jij vindt dat er meer groen in jouw wijk nodig is. Maar ook voor gemeenten die inzicht willen krijgen in de kwaliteit van de leefomgeving van een bepaalde wijk of buurt. En natuurlijk voor iedereen die wil weten hoe het met de kwaliteit van de leefomgeving op zijn of haar eigen woonplek is gesteld.

Kijk mee!

Catshuis in Den Haag Laten we eens kijken hoe het werkt. We nemen het Catshuis in Den Haag, de plek waar het Outbreak Management Team al maanden belangrijke beslissingen neemt in deze woelige tijden. Op Check je plek zie je meteen aan de donkergroene smileys dat het Catshuis in een groene omgeving met veel bomen ligt. Maar ook hoe groen het binnen een cirkel met een straal van vijfhonderd meter is. Geluid scoort iets slechter. Dit komt door de nabij gelegen verkeersweg, zo zien we als we op de kaart inzoomen. Op deze manier krijg je met een klik allerlei interessante informatie over een bepaalde locatie. Zo weet je zelfs hoeveel kilometer de OMT-leden moeten lopen naar het Catshuis als ze met het openbaar vervoer komen. 
Catshuis op Check je plek

Reacties gebruikers op Check je plek 1.0

Meer dan 10.000 Nederlanders checkten in mei na de lancering hun woonomgeving. Vooral de laagdrempeligheid van de tool scoorde goed. De meeste bezoekers gaven aan dat zij het leuk vinden om hun woonplek te vergelijken met de leefomgeving van collega’s, vrienden of andere landgenoten. Alleen schrokken ze soms wel van de score van hun woonplek. De meeste vragen kwamen over de groenscore. Veel mensen herkenden hun leefomgeving niet in de score.

Reactie Check je plek op Twitter

Groen en water in AmsterdamWe weten wel hoe dit komt. Enerzijds natuurlijk omdat beleving iets hoogstpersoonlijks is. Iedereen beleeft dingen anders. Maar daarnaast was de groenscore gebaseerd op de gemiddelde hoeveelheid groen in een buurt. Een vlakbij gelegen park of groenstrook kan net buiten de buurtgrens liggen, maar wel vlakbij jouw huis. Dan wordt dat stuk groen niet meegenomen. Daarom geven we in Check je plek 2.0 de hoeveelheid groen voortaan weer binnen vijfhonderd meter rond jouw woonplek. Dit geeft een beter beeld van de hoeveelheid groen in jouw directe woonomgeving.

Ook nemen we ‘groen’ voortaan ruimer. We kregen veel reacties binnen van gebruikers die water (Noordzee en IJsselmeer), natuurgebieden met (zand)duinen en akkerbouwgebieden ook als groen ervaarden. Logisch ook, want juist in de duinen of aan het water ervaar je de heilzame werking van de natuur. Daarom hebben we deze gebieden in de berekening van deze score ook meegenomen. Hopelijk sluit de score nu beter aan bij hoe gebruikers hun woonomgeving ervaren!

Tot slot hebben wij alle data geactualiseerd. De kaarten in Check je plek 2.0 zijn gebaseerd op de meest recente jaargemiddelde cijfers van het RIVM. Zo hebben we de nieuwe luchtcijfers meegenomen, maar ook de meest recente energielabelcijfers.

Check je plek 2.0: duidelijker en nauwkeuriger

Ook hebben wij de Check je plek-homepage aangepast. In de vorige versie van Check je plek gaven we de score weer met vijf smileys zonder waarde. In de nieuwe versie krijgt een onderdeel nog maar één smiley en zie je meteen de score met de bijbehorende waarde. Wel zo duidelijk!

Zo checkte Oualid (13) in september zijn woonplek met Check je plek. Hij woont in de Utrechtse wijk Overvecht. Nu kan hij meteen zien dat de hoeveelheid groen redelijk is (gele smiley) en dat de helft van het oppervlak rondom zijn woonplek uit groen bestaat. Maar ook hoeveel geluid er in zijn directe woonomgeving is en dat het op zijn woonplek in de zomer gemiddeld 1,3 graden warmer kan worden dan op het platteland. Ook de bedenker van Check je plek, Harm van Wijnen, checkte zijn woonplek. Hij woont aan de andere kant van Utrecht in de wijk Lunetten. Vergelijk je beide woonplekken, dan zie je dat in Harms buurt meer bomen staan en het groener is. Bij Oualid bestaat 48 procent van het oppervlak binnen vijfhonderd meter om zijn huis uit groen en bij Harm is dat 61 procent. Ook zie je dat Oualids omgeving iets meer geluid maakt dan die van Harm. 

Oualids woonplek op Check je plekHarms woonplek op Check je plek

Nu zal een score van 63 decibel bij geluid niet meteen iedereen iets zeggen, en een fijnstofconcentratie van 13 μg PM2,5 / m3 evenmin. De smiley geeft een eerste aanwijzing of dat goed of slecht is. Ook geeft de toelichting onder Check je plek duiding bij de verschillende scores. Is het nog niet duidelijk? Kijk dan eens bij de Veelgestelde vragen. Staat je antwoord er niet bij? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.

Check je plek: eerste hulp bij verhuisplannen

Zo kun je heel makkelijk twee woonplekken met elkaar vergekijken. Dat is handig als je verhuisplannen hebt. Ook tv-makelaar Alex van Keulen gebruikt Check je plek in zijn woondossier. Bekijk het filmpje waarin het Atlas-team een kijkje achter de schermen neemt bij het tv-programma Kopen zonder kijken en waarin Alex uitlegt waarom hij de Check je plek-tool zo handig vindt. Alex: "In deze gekke grillige woningsmarkt waarin je amper de tijd hebt om onderzoek te doen naar het huis dat je gaat kopen, is het heel fijn als je in een razend tempo alle informatie krijgt over de buurt en de leefomgeving waarin een huis staat. Met Check je plek kan dat!"

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Het Atlas-team neemt een kijkje achter de schermen van de opnames van Kopen zonder kijken (Bron: Kopen zonder kijken)

Deel jouw woonplek!

En hoe leuk is het om de score van jouw leefomgeving te delen met je zus, opa, buurvrouw of verre landgenoot? Dat kan nu met de deelknop. Deze staat helemaal rechts naast de adresbalk in de viewer. Wij gaan nu ook denken over nog meer nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld om twee kaartviewers naast elkaar te plaatsen. Zo kun je straks op een scherm twee woonplekken met elkaar vergelijken. Houd Atlas leefomgeving in de gaten voor het laatste nieuws rond Check je plek.

Verken je buurt

Verken je buurtOp de nieuwe pagina Verken je buurt vind je verhalen van mensen die hun plek checkten met onze tool. Het is altijd leuk om even te gluren bij de buren en te kijken hoe andere mensen hun leefomgeving ervaren. Zo lees je dat Oualid (13) minder last heeft van de auto’s op straat dan van het geluid dat zijn broertje en zusje maken. Of hoe voor Hans-Peter de ideale woonplek binnen handbereik ligt. Hij woont maar liefst op twee woonplekken: op Texel en in Delft. Of lees waarom de bedenker van Check je plek, Harm van Wijnen, al een kleine twintig jaar met veel plezier langs de drukste spoorlijn van Nederland woont.  

Ook jouw verhaal delen? Wij zijn benieuwd hoe jij je woonplek ervaart. Wat vind je er leuk en minder leuk aan? Wat zou jij graag willen veranderen als jij het voor het zeggen had? En wat is jouw ideale woonplek? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl en zie jouw verhaal op Verken je buurt terug.

Check je plek straks ook op jouw pagina? Doe mee aan de pilot!

Wij krijgen regelmatig de vraag van mensen of ze de tool ook op kunnen nemen in hun eigen website. Dat kan nu al, maar dat willen we graag eerst uittesten in een pilot. Zo kunnen we kijken of dit voor jullie en voor ons werkt en bepalen welke aanpassingen dan eventueel nodig zijn. Heb jij interesse om mee te doen? Laat het ons weten via atlasleefomgeving@rivm.nl.

Meer informatie?

Tekst: Jeannine Brand, Atlas Leefomgeving
Figuren: Atlas Leefomgeving
Foto's: PureBudget, Rijksoverheid
Film: Kopen zonder kijken