Duurzaam beheer bevordert diversiteit van paddenstoelen op golfbanen
Nederlandse Mycologische VerenigingAl een aantal jaren zijn Nederlandse golfclubs bezig met duurzaam beheer, zoals het verhogen van de biodiversiteit op de golfbanen. Ongeveer zestig procent van de oppervlakte van een golfterrein leent zich voor natuurontwikkeling en momenteel nemen veel golfclubs in samenwerking met natuurorganisaties extra maatregelen op dit gebied. Daarmee dragen golfbanen bij aan de oplossing van de afnemende biodiversiteit. Het duurzame beheer van golfclubs heeft grote impact omdat de Nederlandse golfbanen gezamenlijk een groot gebied beslaan (ongeveer 10.765 hectare).
Versterken biodiversiteit
Een mooi voorbeeld van het versterken van de biodiversiteit vinden we bij Golfclub Zwolle. De golfbaan is zeventig hectare groot en daarvan is veertig hectare natuur (Inclusief water). Het versterken van de biodiversiteit door een systematisch beheer van hun golfterrein is gestart bij de uitbreiding van negen naar achttien holes in 2003. Zo zijn een aantal zogenaamde ecozones niet toegankelijk voor de golfers, ook al slaan ze daar hun balletje in. Deze ecozones worden door een gericht maaibeleid verschraald. Ook worden er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Wasplaten
Afgelopen weken hebben leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging een paddenstoeleninventarisatie op de golfbaan uitgevoerd. Onder meer werden zes soorten wasplaten (Zwartwordende wasplaat, Sneeuwzwammetje, Kabouterwasplaat, Elfenwasplaat, Gewoon vuurzwammetje en Papegaaizwammetje) gevonden.
Wasplaten zijn echte graslandpaddenstoelen. Het zijn indicatorsoorten voor voedselarme, permanente graslanden die weinig verstoord worden. Onder de meest voorkomende soorten wasplaten die verschijnen bij beginnende verschraling zijn de Zwartwordende wasplaat en het Sneeuwzwammetje. Het Papegaaizwammetje daarentegen is een kenmerkende soort van schrale graslanden waar de bodem lang met rust is gelaten. Het Papegaaizwammetje is een kritische soort die zich in nieuwe terreinen pas na vijftien tot twintig jaar vestigt. De betekenis hiervan voor vermeste graslanden is dat er na een ingetreden gunstig beheer van verschraling soms tientallen jaren moet worden gewacht voordat de eerste Papegaaizwammetjes weer kunnen worden gevonden. In die zin is het voor de Golfclub Zwolle een mijlpaal in hun beheer dat er zes soorten wasplaten voorkomen, maar ook nu al het Papegaaizwammetje.
Vergeleken met andere groeiplaatsen van wasplaten in Zwolle is de golfbaan samen met de begraafplaats Kranenburg qua soortenrijkdom een relatieve toplocatie. Verwacht mag worden dat er in de toekomst meer typische schrale graslandpaddenstoelen zoals koraalzwammen, satijnzwammen, aardtongen en mogelijk nog meer soorten wasplaten op de golfbaan zullen worden gevonden.
Tekst: Herman Sieben, Nederlandse Mycologische Vereniging. E-mail: Herman Sieben
Foto's: Herman Sieben (leadfoto: golfbaan Golfclub Zwolle); Jan Knuiman; Wendy van der Heeden