Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden
WWF NederlandTien jaar geleden hadden we te maken met een historisch dieptepunt voor tijgers: hun aantal was geslonken van 100.000 aan het begin van de twintigste eeuw tot slechts 3200 in 2010. De regeringsleiders van de 13 tijgerlanden namen daarom op een topconferentie in St. Petersburg hun verantwoordelijkheid en besloten ervoor te gaan zorgen dat het aantal tijgers in 2022 zou zijn verdubbeld. Het initiatief werd TX2 gedoopt: twee keer zoveel tijgers in het eerstvolgende Chinese jaar van de tijger in 2022. Het is een van de meest ambitieuze natuurbeschermingsdoelen voor een enkele diersoort ooit.
Hoe staan we er anno 2020 voor?
“We zien dat tijgers in Bhutan, China, India, Nepal en Rusland een opmerkelijke comeback aan het maken zijn - wat ook goed nieuws is voor de andere bedreigde diersoorten die in hetzelfde gebied leven. Maar ook voor de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van die ecosystemen”, zegt Stuart Chapman, hoofd van WWF’s Tigers Alive Initiative.
Vooral het dichtbevolkte India, waar de meeste wilde tijgers ter wereld leven, mag van een opzienbarend succes spreken: van 2006 tot 2018 is het geschatte aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld. In Nepal zien we sinds 2009 een bijna-verdubbeling met een klinkend resultaat in Bardia National Park alleen al: daar leven nu meer dan 80 tijgers, ruim 4 keer zoveel als de 18 uit 2009. Ook in Royal Manas National Park in Bhutan verdubbelde het aantal tijgers. En aan de uiterste noordzijde van het verspreidingsgebied van de tijger, in China en Rusland, groeien de populaties ook en verspreiden ze zich naar nieuwe leefgebieden.
12,3 miljoen strikken
Maar ondanks de vooruitgang die uit deze mooie voorbeelden spreekt, worden tijgers nog steeds bedreigd door stroperij, illegale handel en verlies en versnippering van hun leefgebied. In een aantal landen in Zuidoost-Azië is de tijger zelfs in een kritieke situatie beland. Een strikkencrisis decimeert daar de wildstand, inclusief tijgers en hun prooidieren.
Een recente analyse van WWF schat dat er 12,3 miljoen strikken verstopt liggen in de beschermde gebieden in Cambodja, Laos en Vietnam. En deze strikkencrisis verspreidt zich naar een van belangrijkste tijgergebieden die er nog zijn: Belum-Temengor in Maleisië. Daar nam het aantal tijgers van 2009 tot 2018 met de helft af, voornamelijk door stroperij met strikken.
"Strikken zijn de belangrijkste bedreiging voor tijgers in de regio en dragen in grote mate bij aan het feit dat ze nu vermoedelijk zijn uitgestorven in Cambodja, Laos en Vietnam. Als de betrokken overheden geen krachtige actie ondernemen zou een golf van uitsterving-door-strikken door Azië kunnen gaan", aldus Stuart Chapman.
To do voor 2022
Het geschatte aantal wilde tijgers ligt nu rond de 4000. Er moet dus nog veel gebeuren willen we op Global Tiger Day in het Jaar van de Tijger 2022 kunnen zeggen dat het gelukt is om weer 6000 tijgers in het wild te hebben op onze planeet. Om dat te halen moeten de tijgerlanden meer geld reserveren voor beschermde gebieden, hun wetten en handhaving verstevigen en voorkomen dat tijgers gestroopt worden voor de illegale handel. Daarnaast is het van belang de samenwerking met inheemse en lokale gemeenschappen te vergroten en plannen te maken tegen het gebruik van strikken, én iets te doen aan de vraag naar producten van wilde dieren, waaronder de tijger.
Tekst: WWF-Nederland
Foto: Nitish Madan, WWF