Kleur in deze grijze dagen: #januarivlindermaand
De VlinderstichtingDe hashtag #januarivlindermaand is bedacht door @NathalieNatuur, die een paar redenen opgeeft voor de actie: “Omdat deze donkere wintermaanden wel wat opgevrolijkt mogen worden én omdat het slecht met onze vlinders gaat: ze verdienen onze aandacht én meer (inheemse) bloemen.” Al op de eerste dag, toen de koninginnenpage in het zonnetje werd gezet, kwamen er veel reacties en gaandeweg januari vordert, zien we dat steeds meer mensen meedoen. Veel vlinderliefhebbers zitten ’s morgens vol spanning te wachten welke vlinder er die dag aan de beurt is. En dan blijkt hoeveel mensen van vlinders houden en hoeveel mensen prachtige foto’s van vlinders hebben.
Behalve genieten is het ook nog leerzaam. Op dag 14 stonden twee soorten in de spotlights: groot en klein koolwitje. Toen bleek dat de witjes niet voor iedereen even makkelijk uit elkaar te houden zijn. Er werden nogal wat foto’s foutief benoemd en behalve de bedoelde koolwitjes kwamen ook foto’s voorbij van boomblauwtje, klein geaderd witje en scheefbloemwitje. Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Het gaf De Vlinderstichting de mogelijkheid om de mensen op weg te helpen met de determinatie en om ze te wijzen op de herkenningskaart voor de koolwitjes (pdf; 6,9 MB), die gratis is te downloaden op de Vlinderstichtingsite.
De actie #januarivlindermaand vindt plaats op Twitter, maar je kunt natuurlijk ook meedoen door foto’s van die vlinders op Instagram, Pinterest, Facebook of andere sociale media te posten. We zijn pas op de helft van januari en de komende weken zullen nog 15 vlinders aan de beurt komen.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling (leadfoto: compilatie); #januarivlindermaand