argusvlinder primair

Argusvlindertelling laat nog geen herstel zien

De Vlinderstichting, Waarneming.nl
24-MEI-2019 - De argusvlinder is één van de snelst verdwijnende vlindersoorten in ons land. Om een actueel beeld te krijgen van de verspreiding, hebben De Vlinderstichting en Waarneming.nl voor het zesde jaar op rij een telweekend gehouden. Tijdens de telling vorig jaar werd de soort al erg weinig gemeld en het lijkt er niet op dat er dit jaar verbetering optreedt.

Argusvlinders: vrouw (links) en man (rechtsDe telling was van 17 tot en met 19 mei. Nog niet alle gegevens zijn binnen, maar we hebben wel een goed beeld. De argusvlindertelling is een samenwerkingsproject van De Vlinderstichting met Waarneming.nl. Mensen telden per kilometerhok of en hoeveel argusvlinders ze te zien kregen. In ieder hok werd een uur geteld, zodat de gegevens goed vergelijkbaar zijn. Ook als men geen argusvlinders vond, zijn de gegevens doorgegeven. Daarnaast konden vlinderaars ook losse waarnemingen van argusvlinder invoeren op waarneming.nl. In de kilometerhoktelling zijn 112 hokken geteld. Dat leverde in totaal 131 exemplaren op. In drie kilometerhokken werden meer dan tien argusvlinders geteld: 22 bij Itens in Friesland, 13 bij Nieuw-Lekkerland (ZH) en 12 net ten Zuiden van Hoorn (NH). Uit 150 kilometerhokken zijn meer dan 400 argusvlinders doorgegeven via Waarneming. Er is nog geen correctie toegepast op eventuele dubbeltellingen.

Resultaten argusvlindertelling 2019. Links de onderzochte kilometerhokken: groen = argusvlinder(s) gezien; rood = nulwaarnemingen. Rechts de losse waarnemingen in het telweekend.

Parende argusvlindersIn de provincies Groningen, Drenthe en Limburg zijn tijdens het afgelopen weekend geen argusvlinders gemeld. Twaalf leden van de Vlinderwerkgroep Drenthe hebben 17 kilometerhokken in de omgeving van Roswinkel, de laatst bekende vliegplaats, grondig onderzocht maar daar geen enkele argusvlinder meer gezien. In Overijssel zit hij alleen nog in het Noord-Westen en er is slechts één melding uit Gelderland: in het uiterste Westen van de provincie bij Culemborg. Ook in Noord-Brabant en Zeeland zijn maar weinig argusvlinders geteld. In Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Friesland is de situatie iets rooskleuriger: daar komt de argusvlinder nog verspreid voor. De aantallen zijn er wel veel lager dan een aantal jaren geleden.

Alle tellers en waarnemers worden hartelijk bedankt voor hun medewerking en het doorgeven van hun tellingen! Waarnemingen van de argusvlinder kunt u ook buiten het telweekend doorgeven via Waarneming en Telmee.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Kaartjes: De Vlinderstichting & Waarneming.nl