1400 nieuwe soorten in jubilerend tijdschrift
EIS Kenniscentrum InsectenNederlandse Faunistische Mededelingen (NFM) is een tijdschrift voor liefhebbers van insecten en andere kleine beestjes. Het werd opgericht in 1978 om de resultaten van de werkgroepen van EIS Kenniscentrum Insecten vast te leggen.
Nieuwe soorten
In NFM worden naamlijsten, verspreidingsoverzichten, determinatiesleutels en nieuwe kennis over biologie gepubliceerd, maar de nadruk ligt toch op meldingen van nieuwe soorten voor Nederland. Door klimaatverandering, introductie van exoten en onderzoek aan onbekende groepen worden jaarlijks tientallen nieuwe kleine beestjes in Nederland gevonden. In de afgelopen 30 jaar zijn zo'n 1400 nieuwe soorten in NFM gepubliceerd, zo'n 6% van de Nederlandse fauna (zie grafiek). De piek in 2003 wordt veroorzaakt door het levenswerk van Theo Gijswijt. Hij besteedde zijn leven aan het bestuderen van de miniscule bronswespen. In de naamlijst werden in één klap 620 nieuwe bronswespen toegevoegd aan de lijst van Nederlandse dieren.
Bijzondere verhalen
Regelmatig komen bijzondere verhalen voorbij in NFM. Bijvoorbeeld de vondst van de zebraspringstaart. Dit minuscule beestje werd bij Waarneming.nl per toeval ontdekt op de foto van een blauwvleugelsprinkhaan. De vondst van de goudwesp Chrysis equestris werd breed opgepikt in de media, vooral door de fraaie foto van Maarten Jacobs. Het Jeugdjournaal verzon de naam regenbooggoudwesp. Deze is toen ook in het Nederlands Soortenregister opgenomen, de eerste Nederlandse naam van een dier dat door een tv-programma is verzonnen.
Nederlandse Faunistische Mededelingen wordt uitgegeven door EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis. Donateurs van EIS ontvangen dit tijdschrift, samen met Entomologische Tabellen.
Meer informatie
Tekst: Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: EIS Kenniscentrum Insecten; André den Ouden; Maarten Jacobs