Edelhertkalfjes geboren in Het Groene Woud
ARK Rewilding NederlandEerste Brabantse edelhertkalfjes
Na ruim anderhalve eeuw afwezigheid brachten Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling het edelhert begin maart 2017 terug in Brabant. De geboorte van deze eerste drie Brabantse edelhertkalfjes is een belangrijk moment voor de groep van 13 edelherten in het gebied. Als er een kalfje geboren wordt, wordt de onderlinge groepsband sterker. Ook zorgt de geboorte van een kalf ervoor dat de edelherten het gebied echt als hun territorium en leefgebied gaan zien. De komende weken worden waarschijnlijk nog meer kalfjes geboren.
Moeder is in de buurt
Voor wandelaars is het goed om te weten dat een hinde haar kalfje achterlaat op een goed beschutte plek in het gebied. Een pasgeboren kalf heeft een schutkleur en is nagenoeg geurloos, waardoor het lastig op te sporen is voor roofdieren. Wandelaars die een edelhertkalfje zien liggen, wordt verzocht dit te melden bij Brabants Landschap, maar het kalf verder met rust te laten. De hinde gaat op pad om voedsel te vinden, maar zoekt haar kalf een aantal keren per dag op om te voeden. Moeder en kalf communiceren met elkaar via een speciaal roepje en vinden elkaar altijd terug. Na 1 à 2 weken sluit het kalf zich aan bij de groep hindes. Vrouwtjeskalfjes blijven vanaf dan bij deze groep.
Edelhertkalfjes geboren in Het Groene Woud (Bron: James van Leuven)
Burlende herten
Mannetjeskalfjes verlaten na 1 à 2 jaar de groep hindes en vormen dan eerst een eigen pubergroep. Later gaan ze ook deelnemen aan de bronst. De bronsttijd is de paartijd voor edelherten. Mannetjesherten strijden in deze periode op spectaculaire wijze om de hindes. Om indruk te maken, maken ze een geluid dat burlen wordt genoemd. Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling organiseren van half september tot half oktober in samenwerking met SPPILL (Stichting Promotie Projecten Leefbaar Liempde) bronstexcursies om mensen dit indrukwekkende schouwspel te laten beleven.
Meer informatie
- Edelherteninhetgroenewoud.nl
- Het Groene Woud
Tekst: Maureen Beckers, Brabants Landschap en Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling
Foto's en film: James van Leuven, Brabants Landschap