Tussen 15 september en 17 oktober worden de excursies naar de burlende en strijdende herten gehouden in het edelhertengebied tussen Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Als bezoeker ga je met gidsen op pad en met een beetje geluk sta je eerste rang als toeschouwer van dit spektakel. Aanmelden voor de bronstexcursies is verplicht. De inschrijving wordt geopend op maandag 6 september om 12 uur, op liempdsenherd.nl.
Bronstbezoek
Het jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien en (dreigende) gevechten. De herten zijn het meest actief in de schemering en de excursies vinden dan ook ’s avonds of in de vroege ochtend plaats. De wandelingen worden begeleid door gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde (van Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd). Er is een maximum van 15 personen per groep. Om zoveel mogelijk mensen een kans te geven deel te nemen, is er een limiet van twee personen per inschrijving. Deelname kost 9,50 euro per persoon. Dat is inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde. Meer informatie over de edelherten is te vinden op edelherteninhetgroenewoud.nl.
Brabants burlen
Ongeveer acht maanden na de bronst, in mei en juni, worden de kalfjes geboren. Afgelopen voorjaar heeft één van de natuurcamera’s een prachtige foto gemaakt van een hinde met haar kalfje. Het gaat goed met de edelherten, die sinds 2017 weer in Brabant zijn. Ze leven in de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen, in het hart van het Groene Woud, tussen Liempde, Oirschot en Best. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap. Het is de enige plek in Brabant waar edelherten leven.
Oeroud patroon
Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Ze grazen bij voorkeur in de overgangszones van bos naar open gebied. Met hun graasgedrag vormen ze onnatuurlijk scherpe perceelranden om tot brede overgangszones die rijk zijn aan structuur (mozaïekzomen). Zulke natuurlijke overgangen zijn bijzonder rijk aan planten en dieren. Doordat edelherten graag liggen te rollen in modderbaden die ze maken en met hun gewei langs bomen ‘vegen’, maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.
Kijk voor meer informatie op edelherteninhetgroenewoud.nl en download de gratis wandelfolder.
Tekst: Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling
Foto's: Harry Fiolet; ARK Natuurontwikkeling
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling