Boomkikker roepend

Kwakende kikkers en roepende padden; nu ook op Wikipedia

Stichting RAVON
15-MEI-2017 - Wat hoor ik daar? Is dat nu een boomkikker? Of toch niet? Stel, je bent in het veld en je hoort een beestje roepen maar je weet niet wat het is. Misschien is het wel een boomkikker. In de veldgids staat dat ie hard roept, maar wat is hard? Het klinkt als ‘gek-gek-gek’, dat moet wel een gek geluidje zijn. Via de smartphone zijn de geluiden vanaf nu ook te vinden op Wikipedia!

Taxobox boomkikker op WikipediaGelukkig kun je nu de geluiden van de Nederlandse kikkers en padden vinden op Wikipedia; zoek even de boomkikker op, op je smartphone speel de individuele roep of het geluid van een koortje af en je weet het zeker. Weer een waarneming gedaan die je in kunt voeren op Waarneming.nl of Telmee.nl!

SoortenNL

De soortenorganisaties verenigd in SoortenNL zijn gestart met een project Wikinatuur met als doel de informatie over planten en dieren op Wikipedia te verbeteren. Er is al van alles gebeurd met sprinkhanen, planten, libellen en vlinders en nu zijn ook de geluiden van kikkers en padden op Wikipedia gepubliceerd.

Het is de bedoeling dat we van alle Nederlandse soorten een goede tekst en afbeelding op Wikipedia weten te krijgen, plus indien beschikbaar en gewenst, nog wat overige informatie. Wikipedia is vrijwilligerswerk, net als het doen van waarnemingen en veel veldonderzoek; dus we kunnen alle hulp gebruiken. Vind je het leuk om over natuur te schrijven, meld je dan aan bij één van de soortenorganisaties van de soorten waar je mee aan de slag zou willen gaan.

Cursussen en workshops

Met enige regelmaat worden er cursussen en workshops gegeven om je de basisvaardigheden bij te brengen, mocht dit nodig zijn. De eerstvolgende is op zaterdag 27 mei van 13.00 tot 17.00 in Utrecht. Voor aanmelden, klik hier.

De poelkikkers gaan deze maand weer kwaken

Tekst: Sander Turnhout, RAVON / SoortenNL
Foto's: Jelger Herder (leadfoto: kwakende boomkikker)