Leg de groene explosie in je omgeving vast met de GrowApp; Nu ook voor iOS
De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen UniversityMet de GrowApp kan sinds 19 maart de ontwikkeling van de lente in tuinen, straten en natuurgebieden eenvoudig in time-lapse video’s vastgelegd worden door regelmatig een foto te maken. De GrowApp helpt om de foto op precies dezelfde plaats in dezelfde richting te maken. Op GrowApp.today is te zien wat inmiddels duizend mensen in binnen- en buitenland in de eerste anderhalve week al hebben vastgelegd. De GrowApp was tot nu toe alleen maar beschikbaar voor Android toestellen maar is vanaf nu ook beschikbaar voor iOS toestellen. Daarmee komt hij voor mensen met iPhones en iPads precies op tijd om te helpen om de massale seizoentransformatie die de komende twee weken gaat plaatsvinden vast te leggen.
Uitzonderlijk hoge temperaturen
De omschakeling van een winterlandschap met kale bomen en struiken en enkele vroege voorjaarsbloeiers naar een lentelandschap waarbij bomen en struiken frisgroene bladeren hebben en diverse soorten zoals prunussen en magnolia’s weelderig bloeien, verloopt dit jaar zeer snel. Dat heeft alles te maken met de uitzonderlijk hoge temperaturen. Maart wordt de één na warmste maartmaand. Alleen maart 1991 was net iets warmer. Februari was ook al zeer zacht. Enkele boomsoorten zoals de treurwilg zijn al begonnen met hun bladontplooiing, maar vanaf nu komen daar een groot aantal beeldbepalende boomsoorten en struiken bij waaronder witte paardenkastanjes, berken (zie ook 'Hooikoortsseizoen berk versneld van start'), elzen, lindes, appels en peren, populieren en vanaf volgende week de eerste eiken en mogelijk ook al enkele vroege beuken. Prunussen, magnolia’s, forsythia’s en de vroege rododendrons komen heel snel en uitbundig in bloei.
Help bijzondere groenexplosie vast te leggen
De GrowApp biedt een mooie mogelijkheid om de bijzondere ontwikkelingen in beeld vast te leggen. Naast dat de time-lapse video’s letterlijk een nieuwe kijk bieden op de veranderingen in de natuur, leveren ze ook bruikbare gegevens op voor wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University naar de effecten van veranderingen in weer en klimaat op de natuur. We hopen dan ook dat veel mensen de GrowApp downloaden en regelmatig een foto van dezelfde plaats maken. Met deze snelle ontwikkeling is het het mooist om elke dag of elke twee dagen een foto te maken. Een stapsgewijze instructie van hoe de app te gebruiken is op deze pagina te vinden.
Prijs voor GLOBE- en basisscholen
Een van de initiatiefnemers van de GrowApp is het wereldwijde educatieve GLOBE-programma. Door de telefoon in te zetten als meetinstrument wordt deelname aan het GrowApp-onderzoek aantrekkelijker voor scholieren. Op de GrowApp-pagina van Stichting GLOBE Nederland zijn voor VMBO-, HAVO- en VWO-niveau lesmodules beschikbaar die eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden. Er is ook Engelstalig lesmateriaal aanwezig.
Een GLOBE-school en een basisschool die in de maanden april en mei de mooiste of meest verrassende time-lapse video maken van de ontwikkelende lente rondom school, winnen een gastles van bioloog Arnold van Vliet.
Om in aanmerking te komen voor de prijs moeten bij ten minste een van de foto’s in de time-lapse video in de beschrijving de volgende hashtags (#) toegevoegd worden:
- Voor GLOBE scholen: #GLOBE, #schoolnaam, #klas/groep en bij voorkeur #soortnaam.
- Voor basisscholen: #WURgroeiapp, #schoolnaam #groep en eventueel extra hashtags met informatie over de soort.
Time-lapse video’s van een of meerdere van de zes soorten van het Europese GrowApp programma worden extra gewaardeerd.
Korte uitleg GrowApp programma (Bron: Resource, Wageningen UR)
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University en Matthijs Begheyn, Stichting GLOBE Nederland