Vossen ook op onverwachte plaatsen
ZoogdierverenigingDe vos is een schemer- en nachtdier en leeft in familiegroepen bij elkaar. Holen worden meestal alleen door de vrouwtjes gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds. Bijvoorbeeld onder een dichte struik.
De vos komt in vele leefgebieden voor, in bossen en parken, heiden en venen, duinen, polders en landbouwgebieden maar ook aan de randen van of in dorpen en steden. Hij leeft waar voldoende voedsel en dekking is en jaagt bij voorkeur in het overgangsgebied van biotopen omdat daar het grootste voedselaanbod is.
Vossen komen dus op veel plaatsen voor. Inmiddels zijn het vaste bezoekers van steden. Ook in de media zijn hiervan voorbeelden te vinden. Bijvoorbeeld de vos die door de binnenstad van Amsterdam struint of de stadsvos in Den Bosch. Ook tuinen (zowel in dorpen als steden) worden bezocht. Bij de Jaarrond Tuintelling zijn al 69 vossen in tuinen doorgeven.
De verspreidingskaart van de vos is aardig gevuld. Toch zijn er nog diverse witte plekken. Help ons de verspreiding van de vos nog vollediger in beeld te brengen!
Waarnemingen kunnen worden ingevoerd op Telmee.nl en Waarneming.nl. Wanneer je een vos in je tuin ziet, meld ‘m dan op Tuintelling.nl.
Bekijk de verspreidingskaart op www.verspreidingsatlas.nl.
Tekst: Zoogdiervereniging
Foto's: Wesley Overman (leadfoto: vos op grasveld); Bernadette van Noort
Kaart: NDFF / Zoogdiervereniging