Nederlandse konijn het haasje?
ZoogdierverenigingIn tegenstelling tot veel ander zoogdieren zijn konijnen ook overdag actief en niet bijzonder schuw. Het konijn is daarom een van de meeste waargenomen wilde zoogdieren van ons land. Het spotten van een groepje konijnen maakt een dagje fietsen of wandelen in de duinen compleet. Maar, anders dan wat de vele waarnemingen doen vermoeden, gaat het niet zo goed met het konijn in Nederland.
Wanneer je wel eens in de duinen wandelt, dan ken je misschien wel de aanblik van versufte zieke konijnen. Geregeld wordt de Nederlandse populatie gedecimeerd door epidemieën. Het bekendste konijnenvirus is myxomatose, maar dit virus is gelukkig de laatste jaren veel minder dodelijk geworden. Een ander virus dat sinds de 90-er jaren van de vorige eeuw toesloeg is het Viral Hemorrhagic Disease (VHD). Dit virus wordt ook Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd.
In 2015 stak er in ons land van het VHD-virus een nieuw type de kop op (VHD-2). Het virus is erg besmettelijk en heeft zich afgelopen zomer over het hele land uitgebreid. Waarschijnlijk zijn er dus veel slachtoffers gevallen onder de konijnen. De Zoogdiervereniging wil graag weten hoe de konijnenpopulatie er nu voor staat. Meld dus alle konijnen die je waarneemt. Zo krijgen we een beter beeld van de konijnenpopulatie in Nederland.
VHD is een ziekte die wordt verspreid door direct contact tussen konijnen, maar ook via urine en keutels. Ook konijnen die als huisdier worden gehouden kunnen het virus oplopen. Gelukkig is het virus niet gevaarlijk voor mensen of andere huisdieren. Zieke konijnen kunnen helaas niet behandeld worden. Huisdieren kunnen wel preventief ingeënt worden tegen het virus.
Waarnemingen kunnen worden ingevoerd op Telmee.nl en Waarneming.nl. Wanneer je een konijn in je tuin ziet, meld ‘m dan op Tuintelling.nl.
Bekijk de verspreidingskaart op Verspreidingsatlas.nl/zoogdieren.
Tekst: Zoogdiervereniging
Foto: Bernadette van Noort (leadfoto: konijnen)