Invasie van Tweekleurige vleermuizen
ZoogdierverenigingDe Tweekleurige vleermuis komt voor van Centraal- en Oost-Europa tot in Azië. In het najaar worden soms trekkende exemplaren van dit schitterende, enigszins geblondeerde, dier in Nederland waargenomen. Het zijn doorgaans kleine aantallen in augustus en september, zodat de Tweekleurige vleermuis bij ons als een schaarse doortrekker wordt bestempeld.
Hoge gebouwen
Er is nog vrij weinig bekend over Tweekleurige vleermuizen in Nederland. Er is in de jaren ’90 een forse kolonie in Maarssenbroek gevonden, en later een kleinere in Delfzijl. Daarnaast weten we dat het opletten geblazen is in zomer en najaar, vooral bij hoge gebouwen langs de kust. Baltsende mannetjes zitten graag op hoge rotswanden te roepen naar passerende vrouwtjes. Bij gebrek aan rotsen zijn hoge gebouwen een prima alternatief. Desondanks zijn maar weinig waarnemingen van baltsende mannetjes bekend.
Invasie
Dit jaar lijkt anders te verlopen dan gebruikelijk. Er is sprake van een heuse invasie met opvallend veel meldingen van Tweekleurige vleermuizen in alle uithoeken van het land. Bijvoorbeeld op Schiermonnikoog waar er één uit een parasol viel toen die werd opengeklapt, of in het Limburgse Stein, waar een exemplaar de slaapkamer in vloog. Het bijzondere is dat de meldingen niet alleen van het kustgebied komen, maar ook meer uit het binnenland, zoals Zwijndrecht en Tilburg.
Herkomst
Waarom er deze maand ineens zoveel Tweekleurige vleermuizen in Nederland gevonden worden is vooralsnog onbekend. Ook over de herkomst van de dieren tasten we nog grotendeels in het duister. Sommigen denken dat de dieren uit Rusland afkomstig zijn, maar zeker weten doet niemand het. Een aantal onderzoekers hebben vachtmonsters van een paar vleermuizen verzameld in de hoop op die manier iets meer te weten te komen.
Meldingen welkom
We zouden graag meer willen weten over deze invasie van Tweekleurige vleermuizen. Natuurlijk roepen wij iedereen met of zonder vleermuisdetector op om extra alert te zijn en meldingen door te geven. Opvangcentra blijken ook zeer betrouwbare informatiebronnen te zijn, dus ook aan hen het verzoek meldingen goed te documenteren en door te geven. Daarnaast kunnen ook mensen die niet in vleermuizen gespecialiseerd zijn nuttige informatie verschaffen. Denkt u een Tweekleurige vleermuis gevonden te hebben? Pas op, raak de vleermuis dan niet aan. Stuur een foto, voorzien van plaats en datum, naar info@vleermuis.net of voer deze in op www.waarneming.nl of www.telmee.nl.
Wilt u weten wat te doen met een vleermuis in huis, of waar u met een hulpbehoevende vleermuis naar toe kunt? Op de website van Vleermuiswerkgroep Nederland staat alle informatie samengevat. Vleermuiswerkgroep Nederland is als landelijke werkgroep onderdeel van de Zoogdiervereniging.
Tekst: André de Baerdemaeker, Vleermuiswerkgroep Nederland
Foto's: Erik Korsten