Zak vol botten en fossielen
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Het was een bonte verzameling waar toeriste Annemarie Duijm vorige week mee naar Ecomare kwam. Een aantal van haar vondsten: een platte bruine steen met een typisch patroon; ronde stenen met kalkresten en stukjes bot. Annemarie wou graag weten wat het allemaal was. Helaas lukte het conservator Arthur Oosterbaan niet om de stukjes bot op naam te brengen, daarvoor waren de fragmenten te klein. Wel kon hij haar vertellen dat de platte bruine steen een fossiel van een uitgestorven zee-egelsoort was.
Krijtperiode
Op de stranden van Nederland liggen heel wat fossielen en botten. Dat komt vaak door de zandsuppleties die plaatsvinden langs de kust. Daarvoor wordt zand op de stranden gestort. Dat zand komt uit diepere delen van de Noordzee. De Noordzee heeft echter niet altijd onder water gestaan. Er zijn ook perioden geweest dat het gebied land was of bedekt was met ijs. Door de miljoenen jaren heen hebben er allerlei verschillende dieren geleefd. De stukjes bot waren afkomstig van landdieren, maar het is niet mogelijk om te zeggen uit welke periode. De grote bruine fossiele zee-egel dateert uit de Krijtperiode, 66 tot 145 miljoen jaar geleden. Het dier kon zeker tot 15 centimeter groot groeien!
Schatten uit de bodem
Als Annemarie naar Texel komt gaat ze vaak wandelen langs het Noordzeestrand van Texel, op zoek naar leuke stenen. De grote zee-egel heeft ze op de Hors gevonden. Sommige botten vond ze bij de Koog. Afgelopen week viel haar oog op nog twee ronde ‘stenen’ vlak bij de Sluftermonding . Ook dit zijn fossiele zee-egels uit de Krijtperiode, alleen een kleinere soort. Dit soort bijzondere schatten uit de zeebodem kun je langs de hele Texelse kust vinden!
Meer weten?
Lees meer over huidige zee-egelsoorten en de krijtperiode in onze digitale encyclopedie. Klik hier voor meer informatie over fossiele zee-egels uit de krijtperiode.
Teksten foto's: Ecomare